Papa: Rat u Iraku bio bi poraz čovječanstva

PAPA IVAN PAVO II. osudio je mogući rat u Iraku, rekavši da bi on bio poraz čovječanstva i da ga je još uvijek moguće izbjeći.

´Recimo ne ratu! Rat nije neizbježan, nego je uvijek poraz čovječanstva´, rekao je Papa pred veleposlanicima iz 142 zemlje akreditiranim pri Svetoj Stolici.

Istaknuo je da se razlike među narodima ne mogu riješiti ratom, nego diplomacijom i poštivanjem prava.

Tradicionalni susret Pape s veleposlanicima za razmjenu novogodišnjih čestitki prilika je za iznošenje stajališta Vatikana o međunarodnoj situaciji.

U ime svih veleposlanika, među kojima je bio i hrvatski Franjo Zenko, pozdravni govor održao je veleposlanik San Marina, Giovanni Galasso.

Ivan Pavao II. je rekao da je ´uznemiren zbog straha koji postoji u srcima ljudi zbog podmuklog terorizma koji može pogoditi svugdje i uvijek´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

´No, sve se ´može promijeniti, ako će svatko u sebi izgraditi osjećaje vjere i solidarnosti prema drugome´, istaknuo je Papa.

´Sve polazi od štovanja vlastitog i tuđeg života´, ustvrdio je ponovivši protivljenje Crkve pobačaju, eutanaziji i kloniranju.

´Potrebna je hrabrost reći ´ne´, ´ne´ smrti, ´ne´ egoizmu, ´ne´ ratu´, rekao je Ivan Pavao II., dodavši kako ni nuklearno naoružanje ne jamči ničiju sigurnost.

Ocijenio je da se život može promijeniti dobrom voljom i povjerenjem prema drugome, a kao primjer naveo je Europu koja je bila neprirodno podijeljena, a koja je pronašla jedinstvo i u kršćanskim korijenima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara