Papa ručao s biskupima, riječi zahvalnosti uputio mu nadbiskup Bozanić

PAPA IVAN PAVAO II. danas se u riječkom Bogoslovnom sjemeništu na svetkovinu Duhova susreo i ručao s hrvatskim biskupima te kardinalima i biskupima iz svoje pratnje, a tom prigodom pozdravio ga je i riječi zahvale, u ime Hrvatske biskupske konferencije (HBK), uputio mu nadbiskup zagrebački Josip Bozanić.

"Sveti Oče, danas, na svetkovinu Duhova, Crkva u Hrvatskoj kliče od radosti. Danas, u Duhu Svetom, zahvaljujem na neizmjernom daru Vaše nazočnosti među nama u Hrvatskoj, u Rijeci, i što ste s nama već četiri dana. Zahvaljujem Vam što treći put posjećujete Hrvatsku i ovo se putovanje podudara s Vašim stotim hodočašćem, hvala, hvala Sveti Oče", riječi su zahvale nadbiskupa Bozanića u ime prisutnih hrvatskih biskupa, članova Hrvatske biskupske konferencije. Svetom Ocu Bozanić je zahvalio što ih je sve još jednom želio okupiti oko sebe, na bratskoj gozbi u sjemeništu u Rijeci.

"Ovim pastoralnim posjetom Crkvi u Hrvatskoj Vi ste obgrlili sve tri crkvene pokrajine i Zadarsku nadbiskupiju. Pastiri i Božji narod ponosni su, počašćeni i zahvalni Vam zbog toga, rekao je Bozanić.

Svetom Ocu je rekao da su u sjećanju ljudi duboko utisnuti njegovi prethodni posjeti, onaj iz 1994., kada je došao kao anđeo mira, i onaj iz 1996. kada nam je podario novog blaženika, kardinala Alojzija Stepinca.

Ističući da su se posljednjih desetljeća u Hrvatskoj dogodile mnoge promjene, kako na društvenom području tako i na onom crkvenom, Bozanić je istaknuo da smo u cijelom razdoblju naše povijesti, u svakom radosnom i bolnom trenutku, uvijek osjećali Papinu očinsku blizinu, utjehu i pomoć. Hrvatski narod i osobito Crkva u Hrvatskoj beskrajno su Vam zahvalni, rekao je u pozdravnim i riječima zahvale nadbiskup Bozanić.

Podsjetio je da i HBK slavi ove godine mali jubilej, da je upravo Ivan Pavao II. prije deset godina ustanovio HBK, a Kongregacija za biskupije izdala je dekret 15. svibnja 1993. Na današnji dan, 8. lipnja 1993., održana je konstituirajuća sjednica pod predsjedanjem kardinala Franje Kuharića. U tom su se razdoblju, nastavio je Bozanić, konsolidirale crkvene strukture te je podsjetio da je Papa ustanovio tri nove biskupije i vojni ordinarijat, te da su ratificirana četiri ugovora između Svete Stolice i Hrvatske.

Bozanić je rekao da im je sada na srcu nova evangelizacija s pozivom na svetost, u perspektivu koje Sveti Otac stavlja cijeli pastoral Crkve na početku trećeg tisućljeća, i da su hrvatski biskupi dali zajedničke pastoralne smjernice pod nazivom Na svetost pozvani.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalio je Svetom Ocu za novu blaženicu, redovnicu Mariju Petković od Propetog, te unaprijed za Slugu Božjega Ivana Merza, koji je umro u Zagrebu 1928., a Papa će ga proglasiti blaženim za petnaest dana u Merzovu rodnom gradu Banjoj Luci.

Nadbiskup Bozanić je rekao da su hrvatski biskupi počašćeni što se Papino treće apostolsko putovanje u Hrvatsku održava u godini posvećenoj krunici, dvadeset i petoj njegovog pontifikata.

"Dok se približava 16. listopada, dan Vašeg izbora za Papu, želim Vam reći, Sveti Oče, da smo potpuno sjedinjeni s Vama u molitvi i djelu, povjeravajući Vašu službu Presvetoj Djevici.

Neka Vam Gospodin podari zdravlje, snagu i milost tako da Crkva i čitav svijet mogu uživati Vaše svjedočanstvo, Vaše riječi i Vaše vodstvo. Sveti Oče, to nam je potrebno", rekao je u pozdravnom govoru Svetom Ocu nadbiskup Bozanić.

U znak zahvalnosti i sjećanje na trenutke koje je Papa s njima podijelio Bozanić mu je daraovao kalež s posvetom.

(Hina) pp sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara