Papa: S posebnom radošću stupam na drago hrvatsko tlo

S POSEBNOM radošću treći put stupam na drago hrvatsko tlo, rekao je Papa, obraćajući se okupljenima u Zračnoj luci Rijeka na Krku.

"Došao sam k vama ispuniti zadaću Petrova nasljednika te svim stanovnicima donijeti svoj pozdrav i zaželjeti mir", rekao je Sveti Otac.

Napominjući da su u ovoj zemlji, jednako kao i u nekim susjednim zemljama, još nazočni bolni tragovi nedavne prošlosti, Papa je poručio - neka se oni koji imaju vlast na građanskom i na vjerskom području ne umaraju liječiti rane uzrokovane okrutnim ratom i uklanjati posljedice totalitarnog sustava, što je previše vremena nastojao nametnuti ideologiju suprotnu čovjeku i njegovu dostojanstvu.

Papa je podsjetio da Hrvatska već 13 godina ide putem slobode i demokracije, te da je nedavno predala zahtjev da postane sastavni dio velike obitelji europskih naroda, izrazivši želju da se ta hrvatska težnja uspješno ostvari.

Bogata će baština Hrvatske, rekao je, sigurno pridonijeti učvršćenju Europske unije, bilo kao upravne i teritorijalne cjeline, bilo pak kao kulturne i duhovne stvarnosti.

Ivan Pavao II. naglasio je da je kršćanstvo u prošlosti dalo velik doprinos razvoju Hrvatske, te izrazio nadu da će ono moći nastaviti učinkovito pridonositi hrvatskoj sadašnjosti i budućnosti.

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić podsjetio je na Papine poruke iz ranijih posjeta o izgradnji kulture mira i značenju oprosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ono što ste tada navijestili, posljednjih se godina, premda ponekad ne bez teškoća, ipak ostvaruje, rekao je predsjednik Mesić.

"Svjesni problema koji su nasljeđe povijesti i rata i naših osobnih ograničenja, danas mi u Hrvatskoj želimo nastaviti proces demokratizacije, izgradnje pravednijeg društva, društva pravne i osobne sigurnosti za sve naše građane", dodao je.

Hrvatski je predsjednik izrazio uvjerenje u Papinu potporu hrvatskim nastojanjima u približavanju Europskoj uniji, koja kako je rekao, biti satkana na zajedničkim izvorima i korijenima, u kojima je i kršćanstvo jedan od temelja.

Predsjednik države Stjepan Mesić je Papi predstavio izaslanstva Hrvatskog sabora s predsjednikom Zlatkom Tomčićem na čelu te hrvatske Vlade s premijerom Ivicom Račanom.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup zagrebački Josip Bozanić predstavio je Papi crkvene dostojanstvenike - članove Stalnog vijeća HBK i biskupe Riječke metropolije.

Papa je zatim predstavio vatikanske dužnosnike s državnim tajnikom Angelom Sodanom na čelu.

Papu je iz krčke Zračne luke oko 17,30 sati ispratilo mnoštvo vjernika krčke biskupije koji su mahali hrvatskim i papinskim zastavama. Vojni orkestar Hrvatske vojske za to vrijeme izvodio je pjesmu "Rajska Djevo, Kraljice Hrvata".

Papa je iz Omišlja katamaranom "Judita" otputovao u Rijeku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara