Papa u božićnoj poruci pozvao na jedinstvo protiv terorizma i siromaštva

PAPA Benedikt XVI. u nedjelju je tijekom obraćanja s lože na pročelju bazilike svetog Petra u svojoj prvoj Božićnoj poruci pozvao čovječanstvo da se ujedini u borbi protiv terorizma, siromaštva i uništavanja okoliša i stvori novi "svjetski poredak utemeljen na ispravnim etičkim i ekonomskim odnosima".

Papa je pozvao muškarce i žene trećeg tisućljeća da prihvate Gospodina.

"Neka današnje čovječanstvo otvori svoje stanove, gradove, nacije i svaki kut svijeta Isusu", rekao je Papa i istaknuo kako je tijekom prošlog tisućljeća, "posebno posljednjih stoljeća postignut velik napredak na tehničkom i znanstvenom području", ali bi "čovjek u eri tehnologije mogao postati žrtvom uspjeha vlastite inteligencije i rezultata svojih radnih sposobnosti, ako nastavi putem duhovne atrofije i praznine u srcu". Zbog toga je važno, naglasio je Papa, otvoriti svoj um i svoje srce rođenju Isusa, događaju sposobnom da ulije obnovljenu nadu postojanju svakog čovjeka".

Suvremeno doba je često predstavljeno kao buđenje razuma, kao svjetlo čovječanstva koje izvire poslije razdoblja mraka, ali "bez Isusa svjetlost razuma nije dovoljna da osvijetli čovjeka i svijet", rekao je Papa i naglasio kako će se samo ujedinjeno čovječanstvo moći suprotstaviti brojnim zabrinjavajućim problemima.

Među problemima koji pogađaju svijet, Papa je istaknuo terorističke prijetnje, ponižavajuće uvjete siromaštva koje pogađa milijune ljudi, širenje oružja, pandemije i uništavanje okoliša koje budućnost planeta dovodi u opasnost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je kazao kako se moli za potporu ljudima "koji djeluju u Africi u prilog mira i ukupnog razvitka opirući se bratoubilačkim borbama" kao i za stabilizaciju zasad još slabe političke tranzicije i za zaštitu temeljnih prava. U tom kontekstu Papa je istaknuo Darfur i regije središnje Afrike. Pozvao je južnoameričke narode da žive u miru i slozi. U Iraku, Libanonu i Svetoj zemlji postoje znaci nade, rekao je Papa, ali te nade moraju biti potvrđene mudrošću i dijalogom. Papa je pozvao na procese dijaloga i na Koreanskom poluotoku i drugdje u Aziji, kako bi se prevladale razlike i podjele i uspostavio mir koji toliko očekuju oni narodi.

Benedikt XVI. je nastavio tradiciju Ivana Pavla II. i čestitao Božić na više desetaka jezika, odnosno na 29 jezika, među kojima i hrvatskome. Papa je rekao na hrvatskome: Sretan Božić, Isusovo rođenje.

Osim na hrvatskome, Papa nije čestitao Božić ni na jednom jeziku država bivše Jugoslavije, odnosno ni na slovenskome niti na srpskome jeziku.

Na kišnom Trgu svetog Petra okupilo se više desetaka tisuća vjernika da bi čuli prvu u povodu Božića poruku Benedikta XVI upućenu Gradu i Svijetu (Urbi et Orbi) i primilo njegov blagoslov.

Papino obraćanje u televizijskom su prijenosu u živo pratile desetine milijuna vjernika u više od 40 zemalja svijeta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara