PAPA U MADRIDU PROGLASIO SVETIMA PETERO ŠPANJOLACA

Papa Ivan Pavao II proglasio je svetima petero španjolskih redovnika u nedjelju u Madridu gdje od subote boravi u dvodnenom posjetu, čime je u zadnjih pet godina kanonizirao ukupno 20 Španjolaca.

Pred nekoliko stotina tisuća vjernika koji su pratili misu na trgu Colon u Madridu, papa je proglasio petero novih svetaca koje katolička crkva drži primjerima angažmana u korist siromašnih i u službi duhovne izgradnje i kršćanskog nauka žena, djece i radnika.

Dvojica od petero novih svetaca Španjolaca bili su svećenici a tri su bile redovnice.

Jedan od svećenika bio je žrtva vjerskih progona u vrijeme španjolskog građanskog rata (1936-1939). Rođen u Linaresu, otac Pedro Poveda Castroverde je jedanaesta žrtva građanskog rata koji je proglašen svecem u Madridu, mjestu njegova mučeništva. Otac Poveda Castroverde bio je osnivač institucije Terezijane zadužene u to vrijeme spriječiti širenje marksističke filozofije.

Republikanska milicija uhitila ga je 27. srpnja 1936. u Madridu. Tada 61-godišnjak, bio je strijeljan dan nakon odluke prijekog suda na groblju Santa Maria de la Almudena u Madridu. Ivan Pavao II progalsio ga je blaženim - a to je obvezna etapa prema kanonizaciji - 10. listopada 1993.

Četvero drugih svetaaca proglašenih u nedjelju su:

- isusovac Jose Maria Rubio y Peralta (1864-1929.) iz Daliasa, u pokrajini Almeria, koji je umro u Madridu u 64-toj godini nakon što je najveći dio svog života posvetio siromašnima čime je stekao nadimak "madridskog apostola".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

- redovnica Genoveva Torres Morales (1870-1956.), utemeljila je kongregaciju sestara Presvetog srca Isusova i poznata je u Španjolskoj kao "anđeo usamljenih" jer je svoj života posvetila ženama koje su ostale same.

- Angela de la Cruz Guerrero Gonzales (1846-1932), utemeljila je 1875. instituciju sestara od Križa (Instituto de Hermanas de la compania de la cruz) i stekla nadimak "majka siromašnih". Njezin red danas ima 500 redovnica u 54 instituta po Španjolskoj, te po dva na Kanarima, Italiji i Argentini.

- peta svetica proglašena u nedjelju je karmelićanka Maria de las Maravillas de Jesus Pidal y Chico de Guzman (1981-1974).

S današnjim kanonizacijama Ivan Pavao II je ukupno proglasio 470 ssvetaca od početka svog pontifikata.

Papa je 6. listopada 2002. u Španjolskoj kanonizirao Josemariu Escrivu de Balaguera, utemljitelja u Španjolskoj ali i u Vatikanu vrlo utjecajnog reda Opus Dei.

(Hina) rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara