Papa u posjetu Hrvatskoj od 5. do 8. lipnja

NA POZIV hrvatske Vlade i Hrvatske biskupske konfrencije (HBK) papa Ivan Pavao II. posjetit će Hrvatsku od 5. do 8. lipnja, izjavio je danas u Zagrebu predstojnik Protokola Državnoga tajništva Svete Stolice s posebnim zaduženjima msgr. Renato Boccardo nakon prvoga sastanka vladina Odbora za pripremu posjeta i predstavnika hrvatskih biskupija koje će posjetiti Sveti Otac.

Vatikansko je izaslanstvo protekloga tjedna posjetilo Rijeku, Đakovo, Osijek, Dubrovnik i Zadar - mjesta koja će posjetiti Sveti Otac.

Msgr. Boccardo novinarima je izjavio da su za obilaska pojedinih biskupija prikupili podatke koji će pomoći u pripremi programa posjeta Svetoga Oca.

Nakon toga će o programu izvijestiti hrvatsku Vladu koja će ga u suradnji s mjesnim i crkvenim vlastima početi pripremati.

Na novinarski upit hoće li u tijeku posjeta Sveti Otac proglasiti blaženim Ivana Merza, Boccardo je odgovorio da Merzovo proglašenje nije predviđeno za Papin posjet Hrvatskoj, ali da će ga Papa ove godine proglasiti blaženim. Boccardo se, međutim, o mjestu proglašenja nije izjasnio. Dodao je da ništa ne zna o Papinu posjetu Bosni i Hercegovini te je izjavio da će Sveti Otac u Dubrovniku proglasiti blaženom Mariju od Propetoga Isusa Petković koja je rodom iz Blata na Korčuli.

Izvijestio je da će Sveti Otac boraviti u Rijeci, odakle će odlaziti u pojedina mjesta koja su uključena u posjet. Papin posjet pojedinom gradu smatra se nacionalnim posjetom, pa će se Papine poruke upućene s jednog od predviđenih mjesta odnositi na sve hrvatske vjernike, rekao je Boccardo.

Odgovarajući na upit hoće li posjet Svetoga Oca pomoći bržem ulasku Hrvatske u Europsku uniju, Boccardo je rekao da se Sveti Otac zauzima za integraciju europskog kontinenta od Atlantika do Urala te tako Papa želi podsjetiti na zajedničke europske korijene u kulturnom, vjerskom i humanističkom pogledu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Papa se zalaže za priključenje Hrvatske Europskoj uniji, ne samo zbog gospodarskih interesa, nego zbog zajedničke pripadnosti duhovnoj i kulturnoj baštini koja je zajednička svim europskim zemljama, dodao je.

Predsjednik vladina Odbora za pripremu posjeta Svetoga Oca Goran Granić izrazio je zadovoljstvo što upravo na današnji dan kada je prije 11 godina Sveta Stolica priznala Hrvatsku može u ime Vlade predstaviti program Papina trećeg posjeta Hrvatskoj.

Dodao je kako je taj posjet najzahtjevniji jer oduhvaća pet hrvatskih biskupija što je važno naglasiti s obzirom na Papino zdravstveno stanje.

Granić smatra da će posjet Svetoga Oca biti podrška Hrvatskoj za ulazak u Europsku uniju. Zahvalio je vatikanskom izaslanstvu na vrlo dobroj suradnji s hrvatskom Vladom.

Apostolski nuncij Giulio Einudi na današnjem sastanku uz ostalo je rekao da će treći posjet Svetoga Oca još više učvrstiti dobre odnose koji postoje između Hrvatske i Svete Stolice.

Uz predstavnike Vlade i vatikansko izaslanstvo na sastanku su bili predstavnici hrvatskih nadbiskupija i biskupija - nadbiskup riječki Ivan Devčić, đakovački i srijemski biskupi Marin Srakić i Đuro Hranić, dubrovački Želimir Puljić, krčki Valter Župan, zadarski nadbiskup Ivan Prenđa te generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije Vjekoslav Huzjak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara