Papa: Ubojstvo biskupa neće omesti put na Cipar

Tekst: J.D.
Foto: AFP


PAPA Benedikt XVI. rekao je na putu za Cipar kako duboko žali zbog ubojstva katoličkog biskupa u Turskoj, ali da vjeruje da to ubojstvo nije politički motivirano te da mu neće ugroziti hodočašće.

Turske vlasti rekle su da je Luigija Padovesea ubio njegov očigledno mentalno poremećeni vozač. Papa je prihvatio tursko objašnjenje i rekao da ubojstvo nije bilo motivirano "ni religijski, ni politički, nego osobno".

"To nema nikakve veze s temama i stvarnostima ovog puta. Ne smijemo kriviti Turke ili Tursku", rekao je Papa novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Test Papine diplomacije

Papin odlazak na Cipar će biti jedan od prvih velikih diplomatskih ispita nakon 2006. godine, kad se s islamskim svijetom uspio posvađati oko proroka Muhameda, pa je gotovo morao otkazati put u Tursku. Cipar je kulturološki i etnički podijeljen između grčke i turske populacije iako je Turska jedina zemlja koja priznaje separatističku republiku na otoku.

Papa se namjerava obratiti biskupima i pripremiti teren za sastanak u Rimu krajem godine, na kojemu će se raspravljati o izgonu kršćana s Bliskog istoka zbog sve jačeg nasilja prema njima. "Nasilje nije rješenje, a nitko ne smije gubiti strpljenje u teškim političkim uvjetima", rekao je Papa.

Osim grčko-turske podjele, na Cipru postoji razdor između katolika i pravoslavaca. Neki tvrdolinijaški pravoslavni vođe, koji Papu smatraju heretikom, rekli su da bi trebao ostati u Rimu i ne ljutiti oko 800.000 ciparskih pravoslavaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara