Papa za novu svjetsku organizaciju i povelju o dužnostima

IVAN PAVAO II pozvao je u poruci povodom Svjetskog dana mira koji će se obilježiti 1. siječnja, na osnivanje nove svjetske organizacije i sastavljanje povelje o ´općim ljudskim zadaćama´.

´Došlo je vrijeme kada svi moramo surađivati na uspostavi nove organizacije cijele obitelji čovječanstva kako bi se osigurali mir i sklad među ljudima, a istovremeno se promicao njihov potpun napredak´, rekao je papa.

´Važno je, međutim, izbjeći nesporazum. Ne radi ovdje o uspostavi nikakve svjetske naddržave´, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Radije bi istaknuli važnost ubrzanja napretka koji je već u tijeku kako bi, u obnašanju političkog autoriteta, odgovorili na opći zahtjev za demokracijom, kako na nacionalnom tako i na međunarodnom planu, te kako bi također odgovorili na zahtjev za transparentnošću i kredibilitetom na svim razinama javnog života´, rekao je papa.

Papa je ustvrdio da je osnivanje jednog takvog javnog tijela u službi ljudskih prava prizivao prije 40 godina papa Ivan XXIII u svojoj enciklici ´Pacem in Terris´ (Mir na zemlji).

Vatikan trenutno u UN-u predstavlja ´stalni promatrač´ koji bi mogao postati punopravan član, kako je to nedavno dao naslutiti državni tajnik Angelo Sodano.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara