Papa zamijenio šefa Ureda za tisak

PAPA Benedikt XVI. zamijenio je šefa Ureda za tisak Svete Stolice i umjesto Joaquina Navarra Vallsa, koji je tu dužnost obnašao 22 godine, na to mjesto imenovao glavnog direktora Radio Vatikana i Vatikanske televizije, oca Federica Lombardija, priopćio je u utorak vatikanski ured za tisak.

Vatikan je priopćio kako je Papa prihvatio Navarro Vallsov zahtjev da dade ostavku.

Španjolac Joaquin Navarro Valls (69), po zanimanju liječnik, ali i novinar, dopisnik madridskog lista ABC iz Rima, postao je vatikanski glasnogovornik 1984., a do tada je bio i predsjednik udruge stranih novinara u Rimu.

Kao novinar, rođen u mjestu Cartagena, u Castigliji 16. studenoga prije 70 godina, znao je što novinarima treba i od njegova ulaska u Vatikan znatno je izmijenjen vatikanski odnos prema javnosti, i umnogome je pridonio otvaranju Pape prema javnosti.

Navarro Valls je i član Opusa Dei od kada je bio dječak, od kada je susreo osnivača te organizacije Escrivau de Balaguera, koga je Ivan Pavao II. uzdigao na oltar svetaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wojtyla je bio prvi Papa koji je održao konferenciju za novinare, koji je novinarima izlazio ususret, razgovarao s njima ne samo tijekom putovanja, već ih je zvao na svoje jutarnje mise. Tome je zasigurno pridonio i Navarro Valls, koji je pak bio i više puta službeni vatikanski predstavnik na međunarodnim konferencijama.

S Benediktom XVI., Navarro Valls je bio prvih godinu dana pontifikata, a onda je, kako je sam izjavio, dao do znanja kako je već predugo na položaju šefa ureda za tisak.

Otac Federico Lombardi rođen je u mjestu Saluzzo, pokraj Cunea, 29. kolovoza 1942. Jezuit, osim filozofije završio je i studij matematike, a teologiju u Frankfurtu na Maini. Lombardi je od 2005. glavni direktor Radio Vatikana i Vatikanske televizije i zadržat će te dužnosti i kao glasnogovornik Vatikana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara