Papa želi jedinstvo kršćana

IVAN PAVO II. izrazio je spremnost na raspravu o dogmama da papa treba biti čelnik svih kršćana i o njegovoj nepogrešivosti, u nadi da će tako potaknuti ponovno ujedinjenje odavno razjedinjenih kršćanskih crkava.

Govoreći pred oko 4.000 ljudi povodom tjedna jedinstva kršćana od 18. do 25. siječnja, Ivan Pavao II. je predložio ponovno razmišljanje o ´dužnosti rimskog biskupa´, te izrazio volju za raspravu o papinim ovlastima, posebno o primatu i nepogrešivosti. Ta su pitanja oduvijek bila među preprekama ponovnog ujedinjenja katolika, pravoslavaca i protestanata. Pravoslavci i protestanti odriču papi pravo čelništva nad svim kršćanima kao i njegovu navodnu nepogrešivost.

´U snazi vjere koja nas izjednačuje, mi katolici smo pozvani da ponovno dovedemo do pune zajednice svih kršćana, vječnog blaga koje nam je ostavio Krist´, rekao je papa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Pavao II. je još 1995. u svojoj enciklici ´Un Unum Sint´ govorio o potrebi novih razgovora između kršćana radi postizanja jedinstva prekinutog u 11. stoljeću.

Očekuje se da će Ivan Pavao II. u nedjelju 26. siječnja, tijekom mise u crkvi sv. Pavla u Rimu, ponovno govoriti o jedinstvu kršćana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara