PAPANDREOU I GUL RAZGOVARALI O POVREDAMA ZRAČNOG PROSTORA

Grčki ministar vanjskih poslova Georgios Papandreou telefonski je razgovarao telefona sa svojim turskim kolegom Abdullahom Gulom, među ostalim o povredama zračnog prostora nad Egejskim morem, što je predmet napetosti između dviju zemalja, priopćilo je u subotu grčko ministarstvo vanjskih poslova.

Dva su ministra razgovarala u petak navečer o "povredama zračnog prostora iznad Egejskog mora, napredovanju turskih reformi (u svezi s približavanjem EU-u) kao i o zbivanjima na Bliskom istoku i o predstojećem europskom summitu u Solunu", navodi se u priopćenju.

Bilateralni odnosi, koji su na putu normalizacije od 1999., ušli su u fazu napetosti posljednjih tjedana oko zračnog prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Saveznice u NATO-u, Grčka i Turska, već se dugo vremena svađaju oko granica svojih zračnih prostora na Egejskom moru. Grčka tvrdi da se njezin zračni prostor pruža na 15 kilometara, dok joj Turska ne priznaje više od 10 kilometara, što je u skladu s granicama njihovih teritorijalnih voda.

Gul se zauzimao u petak za "suzdržavanje" svih strana zbog rizika od "eskalacije". EU je pozvao Tursku, koja je kandidat za ulazak u članstvo te integracije, da riješi svoje probleme sa susjedima do prosinca 2004.

(Hina) kga sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara