Papin pokop održat će se u petak u Vatikanu

POKOP pape Ivana Pavla II održat će se u petak u 10 sati u Vatikanu, a Papa će najvjerojatnije biti pokopan u tzv. grotama, odnosno u podzemnoj kripti gdje su pokopani i drugi pape.

Špekuliralo se kako je Papa u svom oproštajnom pismu zatražio da ga se sahrani u rodnoj Poljskoj, međutim, ostat će vjeran tradiciji i biti pokopan u Vatikanu.

Odluke o vremenu i mjestu sahrane donijete su nakon sastanka kardinala u dvorani Bologna Apostolske palače u Vatikanu, a tijekom sastanka je 65 kardinala prisegnulo Apostolskom ustavu

Današnji je sastanak započeo u 10:30 sati po lokalnom vremenu, a trajao je puna dva sata. To je bio samo jedan u nizu sastanaka koliko ih se očekuje nakon Papine smrti.

Misu oproštaja u 10 sati na Trijemu ispred bazilike svetog Petra predvodit će dekan Kardinalskog zbora Joseph Ratzinger. Nakon mise Papa će biti pokopan u tzv. grotama, odnosno u kripti bazilike, vjerojatno na mjestu gdje je bio pokopan Ivan XXIII., koji je nakon beatifikacije premješten u baziliku.

U grotama se nalaze pokopani i posljednjih sedam papa od ukupno 147, koliko ih je pokopano u Bazilici sv. Petra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijelo Ivana Pavla II. bit će u 17 sati izloženo u Bazilici sv. Petra, odmah pokraj golemoga brončano-zlatnog baldahina ispod same kupole, kojega je načinio Bernini, i ispod kojega se nalaze kosti sv. Petra.

Tijelo Ivana Pavla II. bit će iznijeto kroz brončana vrata i preneseno preko Trga sv. Petra. Nakon što posmrtni ostaci Svetog Oca budu premješteni i izloženi pored baldahina u bazilici, vjernici će, vjerojatno od 18 sati nadalje, moći odavati počast. Govor će održati kardinal kamerlengo, Eduardo Martinez Somalo. Bazilika će biti otvorena cijelu noć, osim od dva do pet sati, kako bi se omogućilo održavanje prostora.

Već su obavljene pripreme kako bi vjernici, koji se već masovno okupljaju, mogli od ulice Conciliziaone doći do Bazilike sv. Petra kako bi se oprostili od Ivana Pavla II. Neće se smjeti zaustavljati nitko, kako bi u roku od tri dana, koliko će biti izložen u bazilici, mogli doći svi vjernici koji to žele.

Inače, računa se da bi na dan pokopa u Rim moglo stići od dva milijuna do četiri milijuna vjernika i oko dvjesto šefova država i vlada.

Kardinali će se ponovno sastati u utorak ujutro u 10 sati u dvorani Sinode, koja je veća, jer se očekuje dolazak i drugih kardinala. Ukupno ima 183 kardinala, od kojih će 117 sudjelovati na konklavi.

Datum konklave još nije određen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara