Papino stanje izuzetno teško

PAPINO zdravstveno stanje i dalje je vrlo loše. U pismenom priopćenju podijeljenom novinarima u Vatikanu navodi se kako Papa ima visoku temperaturu, a njegov organizam ne odgovara na antibiotike.

Papino zdravstveno stanje izuzetno je teško, dobio je i visoku temperaturu, ali odgovara na pitanja najbližih suradnika, navodi se u najnovijem priopćenju Ureda za tisak Svete Stolice koje je podijeljeno novinarima u subotu u 19,20 sati.

U priopćenju piše da su "klinički uvjeti Svetoga Oca i dalje jako teški". Navodi se da se "kasno ujutro pojavila visoka temperatura", ali da "potaknut, na pravi način odgovara na pitanja članova obitelji i suradnika".

Brifing za novinare akreditirane pri Svetoj Stolici bio je odgođen, a novinarima je podijeljeno pismeno izvješće o Papinom zdravstvenom stanju.

Talijanska agencija Ansa u večernjim je satima prenijela da Papa Ivan Pavao II i dalje gubi svijest. Stanje je nepovratno, javila je Ansa pozivajući se na liječničke izvore.

Šef vatikanskog ureda za odnose s javnošću Joaquin Navarro-Valls rekao je u današnjem prvom izvješću o Papinom zdravstvenom stanju kako Papa gubi svijest, međutim da nema govora o komi. "Jutros u zoru primijetili smo da se njegovo stanje svijesti mijenja. Međutim, to ne znači da je u komi", rekao je Navarro-Valls.

Na pitanje da objasni u kakvoj je polusvjesnoj fazi Papa, Navarro-Valls je rekao da Papa ima zatvorene oči, ali kada mu se priđe i počne govoriti otvori ih i pokušava razumjeti što mu je kazano.

Vatikan je u petak priopćio da Papi zakazuju srce i bubrezi, da mu je disanje plitko a krvni je tlak pao opasno nisko. Navarro-Valls je rekao da je u subotu ujutro služena misa u nazočnosti Svetog Oca, te je ispričao jedan detalj o Papinom stanju od petka navečer.

Papi je, naime, kazano da su se na Trgu okupili vjernici i velik broj mladih. Nakon toga je Papa pokušao nešto kazati i na osnovu onoga što smo mogli razumjeti, pojasnio je Navarro-Valls, Papa je obraćajući se, očito mladima, kazao: "Ja sam vas tražio, sada ste vi došli k meni i zbog toga vam zahvaljujem".

Na trgu Svetog Petra u Vatikanu tijekom cijelog dana okupljaju se tisuće vjernika koji se neprekidno mole za bolesnog Papu. Talijanska RAI TV cjelodnevnim programom prati razvoj događaja, a program posvećen Svetom Ocu prepun je riječi hvale i podrške 264. Papi Rimokatoličke crkve.

Novinari iz cijelog svijeta prenose vijesti vezane uz Papino zdravstveno stanje, a na samom trgu Svetog Petra vlada ozračje iščekivanja i nade. Vjernici, svjesni Papinih godina, mole za njegovo ozdravljenje koje je u ovom trenutku ravno čudu.

Od suradnika u Rimu, Index.hr doznaje kako postoji određeno ozračje kritike na račun dijela talijanskih medija koji su krivo protumačili izjavu svećenika koji je na trgu Sv. Petra predmolio krunicu za Papu. On je u molitvi rekao kako će Isus uskoro Papi otvoriti vrata što je krivo protumačeno kao da je Papa umro.

Ta se neprovjerena vijest začas proširila da bi ubrzo zatim bila demantirana iz samog Vatikana. Naime, glasnogovornik Navarro-Valls rekao je kako Vatikan ne skriva informacije Papinom stanju te da on nije umro.

U samom Rimu pažljivo se osluškuju riječi koje dolaze iz Vatikana, a programi lokalnih i nacionalnih radio i TV postaja prepuni su riječi zahvale Papi.

Milijuni katolika širom svijeta i dalje bdiju i mole za čudo, ali vatikanski dužnosnici priznali su da se Papa Ivan Pavao II. nalazi na samom kraju svog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Trgu sv. Petra sinoć se okupilo više od 60 tisuća vjernika koji su molili za Papino zdravlje. Dio vjernika nije proveo cjelu noć bdijući, međutim dolaskom jutra povećao se i broj onih koji molitvom žele podržati Svetog Oca.

Monsignor Angelo Comastri, Papin vikar za grad Vatikan, sinoć tijekom mise na Trgu sv. Petra kazao je da će "Isus uskoro otvoriti vrata Papi".

Papin rimski vikar kardinal Camillo Ruini je na misi u bazilici svetog Ivana Lateranskog kazao kako se Papa "prepustio u ruke Kristu".

Talijanski mediji objavili su sinoć kontradiktorne vijesti o zdravstvenome stanju pape Ivana Pavla II. Prvo je objavljeno da je prestala Papina srčana i moždana aktivnost, a poslije da to ipak nije istina.

Šef ureda za tisak Svete Stolice Joaquin Navarro Valls demantirao je u petak navečer sve glasine o smrti pape Ivana Pavla II., dok se na Trgu sv. Petra okupilo više od 60 tisuća vjernika kako bi molilo za zdravlje Svetog Oca.

Inače, u cijelom svijetu vlada stanovita zabrinutost zbog Papinog stanja, a u brojnim katoličkim crkvama služe se mise za Svetog Oca. CNN prenosi izjavu Washingtonskog kardinala Theodora McCarricka, koji je rekao da, prema informacijama kojima raspolaže, "Sveti otac tone".

Osim upale urinarnog trakta koja je uzrokovala otkazivanje rada srca i bubrega, Papa je pretrpio ozljedu kuka, operaciju koljena, a više godina boluje i od Parkinsonove bolesti koja mu je znatno oslabila imunitet. Inače, karakteristika ove neurološke bolesti je da bolesniku s vremenom stvara ozbiljne poteškoće u disanju i gutanju.

24. travnja Papa je podvrgnut traheotomiji, zahvatu kojim mu se željelo pomoći uspostaviti normalniji rad pluća, a operacija je provedena između dva vrlo jaka oboljenja o gripe zbog čega je 84-godišnji Papa bio hospitaliziran u rimskoj bolnici Gemelli.

Nakon što se Papa vratio iz bolnice, kroz nos mu je ugrađena cjevčica za hranjenje kako bi se omogućio dodatan unos hrane u Papino onemoćalo tijelo.

Unatoč, zdravstveno, vrlo burnom mjesecu iza njega, Papa se neprestance pojavljivao na prozoru, kako bolničke sobe u Gemelliju, tako i svoje sobe u Vatikanu. Za tisuće hodočasnika i vjernika, to je bio nezamjenjiv znak nade i vjere, međutim i sve očitiji znak Papinog vrlo lošeg zdravstvenog stanja.

Tako Papa po prvi put za svoga 26-godišnjeg pontifikata nije sudjelovao na molitvi križnog puta u rimskom koloseumu, a nije vodio ni obrede Velikog tjedna. Vjernici iz čitavog svijeta očekivali su Papin blagoslov i na Uskrs, međutim, iako se Papa pojavio na prozoru, blagoslov nije mogao izgovoriti.

Umjesto toga, Papa je gestama ruku blagoslovio okupljene hodočasnike, a na licima mnogih vjernika pojavile su suze izazvane pomiješanim emocijama radosti i tuge.

>>> Razvoj događaja pratite na Indexu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara