Papinski nuncij u Irskoj posjetio Vojni ordinarijat

Papinski nuncij u Irskoj mons. Giuseppe Lazzarotto, koji je u višednevnom posjetu Hrvatskoj, posjetio je danas sjedište Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.

Nuncij Lazzarotto obišao je u pratnji vojnog ordinarija mons. Jurja Jezerinca, generalnog vikara mons. Josipa Šantića i kancelara don Anđelka Kaćunka radne prostorije Ordinarijata i s posebnom pozornošću razgledao novouređenu kapelu, te je pohvalio umjetničke ideje i ostvarenje cjelokupnoga sakralnog prostora, priopćio je Vojni ordinarijat.

Mons. Juraj Jezerinac izvijestio je nuncija Giuseppea Lazzarotta o povijesti Vojnog ordinarijata i oblicima duhovne skrbi u Domovinskom ratu te o pastoralnom radu u vojno-redarstvenim snagama Hrvatske. Zahvaljujući na razumijevanju Papi i Svetoj Stolici, biskup Jezerinac je istaknuo velikodušnu pomoć "kršćanske Europe" u doba agresije na Hrvatsku, koja nije reagirala sporo kao "politička Europa".

Mons. Giuseppe Lazzarotto, nuncij s bogatim diplomatskim iskustvom, tom je prigodom rekao kako je oduševljen ljepotama Hrvatske, te srdačnim prijamom na svim mjestima. Govoreći o procesu "ujedinjavanja Europe", istaknuo je da i Hrvatima dobro može poslužiti irsko iskustvo "kombiniranja kršćanske i političke Europe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naglasivši važnost vojnog pastorala, mons. Giuseppe Lazzarotto čestitao je hrvatskome Vojnom ordinarijatu na angažmanu vezanom uz međunarodno vojno hodočašće, te poželio da ti bratski susreti u Lurdu budu zalog sigurne Europe kao obitelji naroda, što i Sveti Otac stalno ističe. "To bogatstvo koje imamo trebamo dijeliti i obogaćivati se međusobno", rekao je, među ostalim, mons. Giuseppe Lazzarotto.

Ističući tom prigodom kako svi zajedno moramo tražiti nove načine naviještanja Evanđelja novim naraštajima, rekao je da je u Hrvatskoj vidio živu vjeru naroda te da se ugodno iznenadio koliko mladih sudjeluje u crkvenim obredima, priopćio je, među ostalim, Vojni ordinarijat.

Na susretu je bio i mons. Jean-Pierre Brard, rektor vojne katedrale u Parizu, koji je na Tijelovo sudjelovao u svečanosti u Vojnom ordinarijatu.

(Hina) pp/xbma ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara