Pariška Olympia obilježava 50. obljetnicu postojanja

PRIJE pedeset godina, 5. veljače 1954., francuski pjevač Gilbert Becaud, kojeg su prozvali "gospodin sto tisuća volta", svojim je nastupom otvorio Olympiju, uglednu parišku koncertnu dvoranu nedaleko od Opere, koja danas proživljava drugu mladost.

U tom "hramu" glazbe, s crvenim naslonjačima i crnim zidovima, u kojemu su gledatelji sasvim blizu umjetnika, razvijala se tradicija od rocka i varijetea do rapa, od Jacquesa Brela do Johnnyja Hallydayja, od Beatlesa do Rolling Stonesa, od Laurenta Garniera do MC Solaara.

Elvis Presley i Madonna među rijetkim su pjevačima svjetskog glasa koji nisu nastupili u Olympiji. No zato je tu pjevao Michael Jackson s braćom.

Zgrada koja je puštena u uporabu 1893., u 30-im je služila kao zabavni park, kao koncertna dvorana - u prvom navratu - i kao kinodvorana.

No tek je 1953. zaljubljenik u music hall Bruno Coquatrix dao toj ustanovi njezin pravi smisao predstavivši Olympiju.

Gilbert Becaud 1954., Edith Piaf s nadimkom "vrapčić" 1955., francuska rock-zvijezda Johnny Hallyday 1961., pa Beatlesi 1964., daju dostojanstvo toj dvorani. Jacques Brel, veliki belgijski pjevač, oprostio se tu 1966.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon smrti Bruna Coquatrixa 1979., Olympia ponovno otvara svoja vrata, a prvi veći nastup održao je Yves Montand 1981., koji se protezao kroz tri mjeseca.

No financijske se teškoće gomilaju. Godine 1992. francuska banka Societe generale, vlasnik zemljišta, odlučuje prenamijeniti čitavu četvrt.

U travnju 1997. Olympia se čak zatvara na sedam mjeseci, nakon čega se otvara "nova" Olympia, obnovljena uz očuvanje prijašnjeg izgleda, a u studenom ugošćuje pjevača koji ju je prvi put otvorio, danas pokojnog Gilberta Becauda.

Sada Olympia počinje novu karijeru i za nekoliko tjedana očekuje nastup britanskog pjevača Stinga.

(Hina) xvrad ybnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara