Pariškoj policiji ukraden spis o uhićenju Gotovine

PRESUDA Porotnog suda u Parizu, koja je dokaz da je general Ante Gotovina sudjelovao u pljački bogate pariške obitelji, postoji, no nigdje nema podatka o njegovom uhićenju.

Budući da je cijeli slučaj riješen, cjeli spis bi trebao biti pohranjen u arhivi prefekture, no tjednik "Globus" ga nije uspio naći.

Provjereno je da li je možda ostao u Komesarijatu 16. arondismana gdje je trebao biti do zaključenja, no ni tamo nije pronađen. Žrtva pljačke Sara Korzuch Globusovoj novinarki nije željela pričati o pljački. Tek je rekla da se ne želi prisjetiti ni Gotovine ni strašnog događaja.

Prema tvrdnji novinara francuskog Le Parisiena Christophea Duboisa Gotovina je sudjelovao u pljački bogate pariške obitelji u rujnu 1981. godine. Iz stana bogatog poduzetnika pljačkaši su ukrali nakit i dragulje danas vrijedne 700.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za krađu su najprije optuženi Philipe Boyer i Jean Louis Chailot. Oni su uhićeni 1982. godine te su policiji otkrili saučesnike Dominiqa Erulina i Antu Gotovinu.

U vrijeme zločina Gotovina je bio tjelohranitelj Erulina, bivšeg pripadnika Legije stranaca i bliskog suradnika Jean Marie Le Pena.

Erulin je tvrdio da je cijeli slučaj namjestila antiteroristička jedinica francuskog predsjednika Fracoisa Mitterranda.

Budući da su četvorica pljačkaša bila povezana s ekstremnom desnicom i podzemljem, ostaje nepoznato je li dosje zagubljen greškom birokracije ili su u slučaj prste umiješale tajne službe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara