Pariz, Berlin, Moskva i Haag neće izbaciti iračke diplomate

PARIZ je odbio američki zahtjev da iz Francuske izbaci iračke diplomate, rekao je u petak glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova.

"Američke vlasti su tražile od Francuske da izbaci iračke diplomate i zatvori veleposlanstvo u Parizu", rekao je glasnogovornik Francois Rivasseau.

"Francuska smatra da taj zahtjev zadire u njezin suverenitet", dodao je.

Rusija bi također odbila izbaciti iračke diplomate u slučaju

da dobije službeni zahtjev Amerikanaca, izjavio je u petak ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov novinarima.

"Ako primimo takav zahtjev, on neće imati pravnu snagu", rekao je Ivanov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rusija nema namjeru prekinuti svoje odnose s Irakom, dodao je njegov zamjenik Aleksandar Saltanov.

Njemačka vlada je "za sada" isključila mogućnost izbacivanja iračkih diplomata sa svog teritorija, rekao je u petak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

"Primili smo na znanje američki zahtjev, ali takve mjere za sada nisu predviđene", izjavio je taj glasnogovornik.

Njemačka je odlučila u srijedu izbaciti četiri iračka diplomata koje smatra nepoželjnim osobama, jer su se bavili "aktivnostima nepomirljivim s diplomacijom".

Nizozemska je odbila uvažiti američki zahtjev o izbacivanju iračkih diplomata, doznaje se u petak od glasnogovornika nizozemskog ministarstva vanjskih poslova.

"Primili smo taj zahtjev od SAD-a u četvrtak, ali ne vidimo razloga da ga za sada prihvatimo", izjavio je glasnogovornik.

U četvrtak je State Department objavio da su Sjedinjene Dražve formalno tražile od vlada diljem svijeta da zatvore iračka veleposlanstva i diplomatske misije do postavljanja iračke prijelazne vlasti u Bagdadu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara