Pariz, Berlin, Moskva i Haag neće izbaciti iračke diplomate

PARIZ je odbio američki zahtjev da iz Francuske izbaci iračke diplomate, rekao je u petak glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova.

"Američke vlasti su tražile od Francuske da izbaci iračke diplomate i zatvori veleposlanstvo u Parizu", rekao je glasnogovornik Francois Rivasseau.

"Francuska smatra da taj zahtjev zadire u njezin suverenitet", dodao je.

Rusija bi također odbila izbaciti iračke diplomate u slučaju

da dobije službeni zahtjev Amerikanaca, izjavio je u petak ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov novinarima.

"Ako primimo takav zahtjev, on neće imati pravnu snagu", rekao je Ivanov.

Rusija nema namjeru prekinuti svoje odnose s Irakom, dodao je njegov zamjenik Aleksandar Saltanov.

Njemačka vlada je "za sada" isključila mogućnost izbacivanja iračkih diplomata sa svog teritorija, rekao je u petak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

"Primili smo na znanje američki zahtjev, ali takve mjere za sada nisu predviđene", izjavio je taj glasnogovornik.

Njemačka je odlučila u srijedu izbaciti četiri iračka diplomata koje smatra nepoželjnim osobama, jer su se bavili "aktivnostima nepomirljivim s diplomacijom".

Nizozemska je odbila uvažiti američki zahtjev o izbacivanju iračkih diplomata, doznaje se u petak od glasnogovornika nizozemskog ministarstva vanjskih poslova.

"Primili smo taj zahtjev od SAD-a u četvrtak, ali ne vidimo razloga da ga za sada prihvatimo", izjavio je glasnogovornik.

U četvrtak je State Department objavio da su Sjedinjene Dražve formalno tražile od vlada diljem svijeta da zatvore iračka veleposlanstva i diplomatske misije do postavljanja iračke prijelazne vlasti u Bagdadu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara