Pariz i Stockholm o Sharonovu planu evakuacije židovskih naselja u Gazi

ŠVEDSKI premijer Goeran Persson izrazio je u utorak zadovoljstvo prijedlogom svoga izraelskog kolege o evakuaciji židovskih doseljenika iz pojasa Gaze, dok je Francuska tu vijest primila suzdržano u očekivanju konkretnih rezultata.

Sharon je u ponedjeljak iznenadio i Izrael i svijet najavom plana evakuacije 17 židovskih naselja podignutih u području Gaze i odlučnošću da ga i provede unatoč prijetnjama o rušenju njegove vlade koje je primio od nekih koalicijskih partnera.

"Takav simboličan potez je dobrodošao, iako vjerujem da nije dovoljan", rekao je švedski premijer Persson za agenciju TT.

Mogućnost da izraelska arapska područja budu stavljena pod palestinski suverenitet i da se Izraelu, zauzvrat, pripoje zone na Zapadnoj obali, mogla bi prodnonijeti smirivanju stanja u regiji, ocijenio je Persson.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mir je, nedvojbeno, još dalek san, no "Sharon ide prema onomu što cijeli svijet drži jedinim rješenjem. Vidjet ćemo treba li mu vjerovati", kazao je švedski premijer."

Glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Herve Ladsous je istaknuo da je Francuska "pozorno primila na znanje" te izjave.

"Mi čekamo da vidimo kako će se stvari razvijati", dodao je glasnogovornik.

I Sjedinjene Države su oprezno reagirale, podsjetivši Izrael na njegov angažman prema mirovnim smjernicama, a riječ je o međunarodnom mirovnom planu koji još nije primijenjen.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara