PARIZ: MESIĆ ZAVRŠIO POSJET FRANCUSKOJ

Predsjednik Republike Stjepan Mesić rekao je u srijedu navečer, po završetku službenog posjeta Francuskoj, da su glavne teme njegovih razgovora s francuskim državnim vrhom bile Francuska potpora hrvatskom priključenju Europskoj uniji, unapređenje gospodarske suradnje dviju zemalja te svjetske krize na Balkanu i na Bliskom istoku.U završnoj izjavi novinarima Mesić je istaknuo istovjetnost pogleda francuske i hrvatske strane o problemima koji danas tište Europu i svijet. "Mislim da je značajno reći da smo imali identičan stav i kada je u pitanju bliskoistočna kriza jer smatramo da se tamo rješenje mora naći političkim putem", rekao je Mesić.

Mesić je podsjetio da su načini za rješavanje izvora terorizma bili jedna od tema razgovora i za njegova službena posjeta Portugalu, kao i posjeta Francuskoj, gdje je doputovao kako bi prisustvovao inauguraciji izložbe "Renesansa u Hrvatskoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o francuskoj potpori Hrvatskoj, Mesić je podsjetio da je upravo zasluga francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca što je zagrebački summit održan 2000. na prostoru izvan EU i naglasio da je taj skup etablirao individualno vrednovanje pojedine zemlje kao kriterij za pristup Uniji.

Mesić je završnoj ocjeni rekao da se razgovaralo i o gospodarskoj suradnji pri čemu je od Hrvatske zatraženo da pojednostavni administrativnu proceduru za prodor inozemnih partnera na svoje tržište.

Mesić je tijekom boravka u Parizu razgovarao s francuskim kolegom Chiracom, predsjednikom francuskog parlamenta Jeanom Louisom Debreom te u dvorcu Ecouen blizu Pariza nazočio otvorenju izložbe "Renesansa u Hrvatskoj

(Hina) xrt ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara