Pariz, Moskva i Berlin neće dopustiti drugu rezoluciju

FRANCUSKA, Njemačka i Rusija neće dopustiti donošenje druge rezolucije Vijeća sigurnosti i suglasne su da inspekcije UN-a u Iraku treba produljiti, obznanio je u srijedu šef francuske diplomacije Dominique de Villepin nakon sastanka sa svojim ruskim i njemačkim kolegama Igorom Ivanovim i Joschkom Fischerom.

´Nećemo dopustiti donošenje planirane rezolucije kojom bi se odobrio napad na Irak. Rusija i Francuska kao stalne članice Vijeća sigurnosti imaju određena prava i u potpunosti će preuzeti svoje obaveze´, rekao je Villepin, odgovorivši na pitanje je li Francuska spremna staviti veto prigodom glasanja o rezoluciji.

Trojica su ministara također naglasila da je potrebno produljiti inspekcije UN-a kako bi se ostvario cilj ´potpunog i učinkovitog razoružanja Iraka´. Fischer je naglasio da inspektori ostvaruju napredak i da ne vidi razloga kako se može ´opravdati upotreba sile´. Ministri su, međutim, spremni vremenski ograničiti trajanje inspekcija.

Ivanov je kazao da su stajališta triju zemalja ´najracionalnija te dopuštaju međunarodnoj zajednici reakciju na globalne probleme poput međunarodnog terorizma´.

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je u utorak na ruskoj televiziji da Amerikanci mogu nastaviti s provedbom svojih planova o Iraku i bez potpore Vijeća sigurnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara