Pariz odao počast novinarima nestalim ili poginulim na zadatku

SLUŽBENA počast odana je u četvrtak na pariškom trgu Trocadero u središtu Pariza novinarima koji su nestali ili poginuli obavljajući novinarske zadatke, gdje je u znak sjećanja postavljena mramorna ploča.

Nabrojivši imena francuskih novinara koji su poginuli obavljajući svoju misiju, od Davida Chima Seymoura koji je 1956., poginuo u Egiptu do Jeana Helenea, poginulog 2003. u Abidžanu, ministar kulture i komunikacija Renaud Donnedieu de Vabres je rekao: "Akteri i žrtve posla što su ga obavljali, koji se sastojao u želji i potrebi da prenesu pravu informaciju sada su mrtvi i mi im odajemo počast na ovaj način, kako bismo ih se sjećali zauvijek", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Donnedieu de Vabres otvorio je i izložbu fotografija agencije France presse - 40 fotografija veličine dva puta četiri metra, koje su postavljene na prozorima Theatre de Chaillot i Muzeja čovjeka i pomorstva.

Na fotografijama su prikazani prizori što su ih ovjekovječili brojni svjetski fotografi - 11. rujna 2001., prizori iz Bagdada, Obale Bjelokosti, Liberije...

Ministar je podsjetio da je u 2003. prema podacima Svjetske udruge novinara diljem svijeta tijekom obavljanja novinarskih zadataka poginulo 53 novinara.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara