Pariz pozvao Irak na uništenje projektila i zasad isključuje veto

Pariz pozvao Irak na uništenje projektila i zasad isključuje veto
FRANCUSKI ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin u srijedu je Iraku uputio poziv da uništi svoje projektile AlSamoud 2 koje su zabranili UN i zasad odbacio mogućnost francuskog veta na novu britanskoameričku rezoluciju o Iraku.

´Postoji nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti´, rekao je Villepin, podsjećajući da je za usvajanje rezolucije potrebno devet od 15 glasova. No, prema njegovu mišljenju, trenutačni odnos snaga u VS UN takav je da nema nikakve potrebe razmatrati mogućnost veta. ´Nismo u toj situaciji, pa nema ni potrebe spominjati tu hipotezu´, odgovorio je na pitanje o mogućem vetu Francuske na taj dokument.

Istodobno je francuski parlament prvi put od početka iračke krize raspravljao o politici predsjednika Jacquesa Chiraca koja zagovara ´mirno razoružanje´ Iraka i time se suprotstavlja SAD.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpora političkih čimbenika u sklopu vlasti gotovo je nepodijeljena, a jedini uzrok zabrinutosti predstavlja budući razvoj francusko-američkih odnosa, osobito glede prava Francuske na veto u VS UN.

Većina zastupnika, a osobito oni oporbeni s lijevog centra, zalaže se da Francuska to pravo mora zadržati kao stalna članica Vijeća, no neki su i javno istaknuli potrebu da se ´ne izaziva nepopravljivi lom sa saveznicima, bilo SAD ili europskim zemljama koje ih slijede´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara