PARIZ: VLADA POZDRAVLJA UHIĆENJE YVANA COLONNE

Francuska je vlada u subotu snažno pozdravile uhićenje najtraženijeg korzikanskog separatista Yvana Colonne, samo dva dana uoči referenduma o većoj autonomiji toga otoka. L

Francuski predsjednik Jacques Chirac i ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy pozvali su Korizkance da na nedjeljnom referendumu prihvate veću autonomiju, nadajući se da će tako suzbiti težnje ka odcjepljenju od matice Francuske.

Sarkozy je u subotu sazvao posebnu konferenciju za novinare kako bi naglasio važnost uhićenja Yvana Colonne, glavnoosumnjičenog za ubojstvo Claudea Erginaca 1998., tada najvišeg francuskog državnog dužnosnika na Korzici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Korzika ima mnogo problema, počevši od ekonomskih, pa do problema endemskog nasilja. Uhićenje Colonne je simbolično, ali to nije dovoljno da svi korzikanski problemi nestanu sami od sebe", kazao je Sarkozy.

Policija je nabasala na Colonnu u pastirskoj kolibi u zabačenom planinskom dijelu jugozapadne Korzike u petak navečer, više od četiri godine nakon ubojstva Erginaca. Izbjegavši policijskom nadzoru, Colonna je nestao 1999. godine potaknuvši pravi policijski lov po Venezueli, Madagaskaru i još nekim udaljenim dijelovima svijeta. Francuska je policija u tim neuspješnim nastojanjima i prilično osramoćena.

Odmah iste večeri, Colonna je tajno prebačen u pariški zatvor La Sante. Zasad je nemoguće utvrditi hoće li njegovo uhićenje imati ikakva utjecaja na rezultate referenduma na kojem će 191.000 Korzikanaca glasati o ujedinjenju dvaju tamošnjih departmana u jedinstvenu upravnu cjelinu s većom autonomijom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara