Parlament BiH ponovo bez odluke o Čovićevu nasljedniku

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine nije u četvrtak raspravljao o izboru novog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, iako je ta mogućnost ranije najavljivana.

Izbor nasljednika Dragana Čovića koje je s dužnosti člana Predsjedništva smijenio Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown izostao je jer niti jedna stranaka nije predložila kandidata za mogućeg nasljednika.

Hrvatska demokratska zajednica, koja ima najviše zastupnika hrvatske nacionalnosti u Zastupničkom domu i čiji kandidat jedini ima realne izglede za izbor, ranije je odbila nominirati bilo koga dok se na obavi parlamentarna rasprava o zakonitosti Čovićeve smjene, što opet nisu željele podržati ostale stranke koje sudjeluju u radu Parlamenta.

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Vinko Zorić kazao je, međutim, novinarima u četvrtak kako bi izbor novog člana Predajedništva BiH mogao uslijediti već na idućoj sjednici, bez obzira na stajalište stranačkog vrha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zorić je kazao kako je klub zastupnika HDZ-a pripravan predložiti Čovićeva nasljednika "bilo u Parlamentu rasprave ili ne".

Nova sjednica Zastupničkog doma očekuje se za desetak dana.

Mediji u BiH uoči današnje sjednice Zastupničkog doma spekulirali su kako je u vrhu HDZ-a BiH došlo do raskola odnosno da Čović osobno "koči" izbor novog člana državnog Predsjedništva uvjetujući ga parlamentarnom raspravom o slučaju njegove smjene.

(Hina) xrm ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara