Parlament BiH potvrdio imenovanje Adnana Terzića za premijera

ZASTUPNIČKI dom Parlamenta Bosne i Hercegovine potvrdio je u ponedjeljak imenovanje Adnana Terzića za predsjedatelja novog Vijeća ministara te države.

Za Terzića, kojega je mandatarom krajem prošlog tjedna imenovalo Predsjednišvo BiH, glasovali su zastupnici tri nacionalne stranke -Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) te Srpske demokratske stranke (SDS) - kojima su se priključili Partija demokratskog progresa (PDP) i Stranka za BiH.

Stranka za BiH tek se u nedjelju navečer odlučila pristupiti koaliciji nacionalnih stranaka uz tvrdnju kako na taj način želi doprinijeti provedbi nužnih reformi.

Najutjecajnije stranke oporbe tako su ostale Socijaldemokratska partija (SDP) i Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koje nisu podržale Trzićevu nominaciju.

Potvrda imenovanja Adnana Terzića uslijedila je iako on nije bio u stanju navesti imena ministara koji će biti članovi nove bosankohercegovačke vlade niti je izložio program rada.

U govoru pred Zastupničkim domom Terzić se ograničio na uopćene komentare o potrebi reformi te demokratizacije društva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Reforme će biti sveobuhvatne i sukladne europskim standardima´, kazao je novi premijer BiH izrazivši želju da se učini više na uspostavi vladavine, prava, jačanju tržišnog gospodarstva te razvijanju socijalne pravde.

Činjenicu da nije mogao iznijeti imena ministara Terzić je pravdao time kako njihovo imenovanje traži opsežne konzultacije uključujući tu i odobrenje koje treba dati Ured Visokog predstavnika.

Terzić je ranije izjavio kako nije siguran da će za svoju vladu uspjeti dobiti stručnjake jer imenovanje ministara ovisi o volji političkih stranaka.

Novi premijer BiH rođen je 1960. godine u Zagrebu, po zanimanju je inžinjer geodezije.

Nakon rata obnašao je dužnost načelnika općine Travnik te župana županije Središnja Bosna, a za predsjedatelja Vijeća ministara imenovan je u svojstvu dopredsjednika Stranke demokratske akcije (SDA).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara