Parlamentarci regije o vanjskopolitičkoj suradnji

Čelnici i članovi vanjskopolitičkih odbora parlamenata zemalja regije i Europske unije (EU), počeli su u ponedjeljak na Cetinju dvodnevni susret na kojem bi trebali postići dogovor o suradnji. L

Otvarajući forum, potpredsjednik Skupštine Srbije i Crne Gore (SCG) Milorad Drljević najavio je bogatu parlamentarnu suradnju zemalja regije, primjerice sastanak parlamentarnih odbora za obranu i sigurnost radi konkretnih dogovora o zajedničkoj borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma, koji će se održati za dva mjeseca.

Po Drljevićevim riječima, dogovoreni su i sastanci odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, gospodarstvo i europske integracije, kako bi zajednički radili na stvaranju regije gospodarskog prosperiteta, specifičnog kulturnog identiteta i društva bez granica.

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić rekao je da je interes Crne Gore vanjskopolitička stabilnost koja nije moguća bez suradnje sa susjedima. Po njegovim riječima, sastanak u Cetinju je prilika da se ukaže i na određene probleme u regiji ali bez miješanja u unutarnje prilike susjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Skupštine Srbije Predrag Marković je uz ostalo rekao da je posebno važno osigurati uvjete za odvojene putove Srbije i Crne Gore ka europskim integracijama. Dodao je da takvo stajalište prihvaća većina demokratskih snaga u Srbiji", rekao je Marković.

Razvoj parlamentarne suradnje zemalja članica Jadransko-jonske inicijative i suradnja s drugim regionalnim inicijativama, bit će tema cetinjskog foruma u utorak.

Najavljena je prisutnost predstavnika Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Velike Britanije, Bugarske, Italije, Albanije i drugih zemalja.

(Hina) xdram ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara