Parlamentarni izbori u Grenlandu

GRENLANDSKIH 38.000 birača izašlo je  na parlamentarne izbore kojima dominiraju zahtjevi tog gigantskog arktičkog otoka za povećanom neovisnošću od kraljevine Danske..

Ispitivanje javnog mišljenja, objavljeno u lokalnim novinama Sermitsaiq, pokazalo je da najveću potporu uživa oporbena ljevičarska stranka Inuit Ataqatigiit (IA).

Vladajuća socijal-demokratska stranka Siumut, predvođena premijerom Jonathanom Motzfeldtom, izgleda da je izgubila potporu birača kao rezultat borbe za vlašću.

Siumut, stranka koja je vladala gotovo svo vrijeme tijekom 23-ogodišnje grenlandske autonomne uprave, pao je na 30 posto glasova, a toliko je dobila i IA, pokazali su rezultati ankete. Glavna oporbena stranka Atassut također gubi potporu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna tema izborne kampanje bile su buduće veze Genlanda sa svojim bivšim kolonijalnim vladarima u Danskoj i stupanj neovisnosti koji bi zemlja trebala tražiti od Kopenhagena u budućnosti.

Sve stranke zalažu se za to da Grenland izravno preuzme vođenje vanjskih i unutarnjih poslova u većem ili manjem stupnju.

No, najnovije ispitivanje javnog mnijenja pokazalo je da više od 60 posto birača političku neovisnost smatra nerealnom dok god Grenland ne može biti ekonomski neovisan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara