Parlamentarni klubovi osudili prijetnje premijeru i predsjedniku države

SVI parlamentarni klubovi osudili su danas u Saboru jučerašnje prijetnje Dražena Pavlovića iz sinjske HVIDR-e premijeru i predsjedniku države i noćašnju blokadu prometnice u Bibinju zbog čega je stradala jedna osoba.

Burnu raspravu u Saboru izazvala je tvrdnja HSLS-ovca Joška Kontića da državne institucije vrše pritisak na branitelje, a prešućuju sumnje u kriminal državnih dužnosnika.

Burna raspravu potaknuo je i zastupnik SDP-a Ivan Ninić, koji je, u nastavku sjednice po završetku saborske stanke rekao da Klub SDP-a "ne može podržati srbizaciju, smrtne prijetnje, te neprihvatljivo ponašanje pojedinaca i skupina kojima je povod nepravomoćna presuda", tzv. gospićkoj skupini.

"Ta se presuda ne može pobijati na ulici u cilju rušenja legalno izabrane vlasti", rekao je Ninić.

U ime Kluba HSLS-a Kontić je osudio svaki poziv na nasilje. Neprihvatljivo je da se balvani stavljaju na ulice i da pri tome ljudi stradavaju, rekao je.

Međutim, zamjerio je SDP-u da nisu bili toliko zabrinuti kada je ravnatelj USKOK-a upozorio na navodnu spregu kriminala i državnih institucija, a ni onda kada su neki dužnosnici upozoravali na sumnju u nezakonitosti kod privatizacije Sunčanog Hvara.

"Sada ispada da su najveća prijetnja hrvatskoj državi hrvatski branitelji i HVIDR-a koja najavljuje prosvjede", rekao je Kontić.

Istaknuo je da je predsjednik sinjske HVIDR-e Dražen Pavlović izjavio u "Slobodnoj Dalmaciji" da je jučerašnju poruku predsjedniku države i premijeru "da što prije doručkuju s Đinđićem" izrekao u potpunom duševnom stresu, i da se ogradio od insinuacija da je prijetio najvišim državnim dužnosnicima.

Kontić je posebno kritizirao Državno odvjetništvo i MUP, koji su najavili obavijesni razgovor s Pavlovićem zbog sumnje u kazneno djelo prijetnje, i akciju deblokade prometnica, dok s druge strane ne žele rasvijetliti afere poput Sunčanog Hvara.

"Ne bi bilo loše da se obavijesni razgovori obave i s onima koji su ukazivali da se u aferi Sunčani Hvar radilo o nezakonitim radnjama, da je ponuda Termi Čatež pristrano odobrena, da je to rezultat dogovora hrvatskog i slovenskog premijera", rekao je Kontić.

Potpredsjednik Sabora Mato Arlović izrekao mu je opomenu jer je, tvrdi, "zlouporabio govornicu skrenuvši s teme", a kada ga je Kontić optužio da postupa kao predsjednik Kluba SDP-a, a ne kao predsjedavajući u Saboru, Arlović mu je oduzeo i riječ.

Pojedine Kontićeve navode ispravile su zastupnice SDP-a Dubravka Horvat i Milanka Opaćić.

Horvat je ustvrdila kako je netočna tvrdnja da se Pavlović ne sjeća prijetnje koju je izrekao. Dodala je da se na televizijskoj snimci vidi kako je Pavlović prijetnje čitao na tiskovnoj konferenciji.

Opačić je podsjetila da je rasprava o Sunčanom Hvaru na dnevnom redu saborske sjednice.

Žestoku reakciju oporbe na današnjoj saborskoj sjednici izazvala je izjava Vesne Pusić koja je u ime Kluba HNS/PGS/SBHSa kazala da u izjavi Dražena Pavlovića postoje sumnje u kazneno djelo ugrožavanja života, da se takva izjava ne smije smatrati stavom, već kaznenim djelom, i da najava blokade prometnica predstavlja kazneno djelo pritiska na sud.

HDZ-ovac Ljubo Ćesić Rojs tu je izjavu HNS-ove zastupnice nazvao pritiskom na pravosuđe, a Drago Krpina (HDZ) pozvao državne institucije da na isti način reagiraju i na "kriminalne radnje
ministra Čačića" koji, rekao je, "bez natječaja daje poslove svojoj supruzi i tajniku svoje stranke".

Jozo Radoš je u ime Kluba Libre osudio rezerve pojedinih govornika prema kao je rekao, "očitoj prijetnji premijeru i predsjedniku države". Osudio je sve prijetnje, pritiske na sud kao i kvalifikacije da se u slučaju generala Norca radi o političkom suđenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je da je to pokušaj politizacije pravosuđa, čime bi

Hrvatska mogla izgubiti poziciju prema Haagu.

Na to da se Hrvatska kod donošenja Ustavog zakona o suradnji s

haaškim sudom željela izboriti za to da hrvatski sudovi budu ti koji će dijeliti pravdu i utvrđivati, je li ratnih zločina bilo ili nije, podsjetio je u ime Kluba HSS-a Luka Trconić.

"I sada kada smo napokon s tim krenuli, vraća nas se opet na početak. A da je pravosuđe funkcioniralo od početka, predmeti iz Hrvatske ne bi bili u Haagu. Važno je da hrvatsko pravosuđe nastavi raditi kako je započelo", rekao je Trconić, dodajući da građane treba ohrabriti u uvjerenju da, ma kako bilo teško, nema drugog izlaza osim gradnje pravnog poretka u Hrvatskoj.

Zlatko Kramarić je u ime Kluba LS-a Pavlovićevu izjavu nazvao "nekrofilnom", dodajući "da se ne može poreći da postoje simpatije i soft pristup nekih prema toj izjavi".

U ime Kluba IDS-a Damir Kajin je naglasio "da ćemo sami sebi upropastiti turističku sezonu, jer o blokiranim cestama već pišu Talijani, a uskoro će i ostala konkurencija".

Smatra da "primitivne eskapade pripadnika HVIDR-e zaokupljaju preveliku pažnju, ali da ih se ne smije zaobići".

Na koncu je u ime Kluba HDZ-a Vladimir Šeks istaknuo da HDZ osuđuje izjavu predstavnika sinjske HVIDR-e kao neprihvatljivu, neprimjerenu, i to bez obzira je li izrečena iz razočaranosti, ili
afekta.

"HDZ ne prihvaća tako nekontrolirane, glupe ispade, kao ni stavljanje balvana na cestu gdje je stradao nedužan čovjek", rekao je Šeks.

Šeks nije prihvatio aluziju, koju je izrekao SDP-ovac Ninić, da iza opravdavanja nasilja stoje neke političke stranke.

Pozvao je udruge branitelja i HVIDR-u na mir, poštivanje zakona i Ustava, što je, kako je rekao, učinio i general Norac preko svog odvjetnika.

Također je upozorio stranke na vlasti da su neki među njima 1999. podržavali da se političko neslaganja izražava blokiranjem cesta, a što ondašnja vlast nije rješavala policijom nego dijalogom.

Zatraživši od aktualne vlasti razumijevanje za branitelje upitao je - zar nisu branitelji odlukama brojnih povjerenstava dovedeni do ruba srama kada su im ukidani postotci invaliditeta i kada su
proglašavani lažnim invalidima?

Ponovio je stav HDZ-a da su sa žaljenjem primili nepravomoćnu presudu generalu Norcu i da se na koncu nada oslobađajućoj presudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara