Pašalić ne zna je li HDZ imao tajne račune

PREDSJEDNIK Hrvatskog bloka (HB) Ivić Pašalić izjavio je danas kako mu nije poznato je li HDZ, u vrijeme dok je bio visoki dužnosnik te stranke, imao tajne račune.

"U financiranje HDZ-a bio sam upućen dok sam bio glavni tajnik stranke, od rujna 1992. do rujna 1993. i u to vrijeme, koliko znam, nije bilo tajnih računa", rekao je Pašalić na današnjoj konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanja o medijskim navodima o HDZ-ovu političkom reketu.

Zanimljivo je, kaže Pašalić, što je ta priča u središte medijske pozornosti došla upravo pred izbore, iako u USKOK-u ističu da se tim pitanjem bave već dvije godine.

On stoga pita glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića zašto te tvrdnje nisu istražene ranije, nego je priča eksponirana pred izbore, kako bi u drugi plan potisnula teme od životne važnosti.

Pašalić smatra da odgovor na pitanje jesu li navodi o HDZ-ovu reketarenju uglednih gospodarstvenika točni treba dati Državno odvjetništvo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pašalić je potvrdio da je kao predsjednik Izvršnog odbora HDZ-a osobno zaposlio Valeriju Marić, koju Jutarnji list navodi kao vlasnicu računa u Županjskoj banci na koji je tijekom 1997. uplaćeno više od 8 milijuna kuna, a zaposlio ju je na preporuku Antona Kovačeva, tadašnjega člana Izvršnog odbora HDZ-a.

HB-ova zastupnica Zdravka Bušić najavila je da će stranački klub predložiti Hrvatskom saboru da Vladu obveže da sva pitanja iz upitnika Europske komisije i Vladine odgovore uputi u saborsku proceduru.

U HB-u naglašavaju da je riječ o sudbinskom dokumentu koji određuje europsku sudbinu zemlje, a Vlada nijednim dokumentom nije obvezana tajiti podatke o Upitniku.

Potpredsjednik HB-a Rudolf Vouk izrazio je zabrinutost zbog rasta vanjskog duga, prozivajući zbog toga Vladu koja nema jasnu ekonomsku politiku, nego se službi improvizacijama.

Vouk procjenjuje da nove mjere Hrvatske narodne banke neće zaustaviti porast vanjskoga duga, te očekuje poskupljenje kredita, ali i skoru devalvaciju kune i rast inflacije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara