Pašalić poziva Busha da podupre desni centar umjesto Račana

Pašalić poziva Busha da podupre desni centar umjesto Račana
PREDSJEDNIK Hrvatskog bloka Ivić Pašalić pozvao je administraciju predsjednika Georgea W. Busha da potporu vladi premijera Ivice Račana preusmjeri na koaliciju desnoga centra odanu gospodarskim reformama i borbi protiv terorizma, piše u petak The Washington Times.

´Nažalost, Hrvatska sada ima lijevu vladu, u kojoj ključnu ulogu igraju bivši komunisti´, rekao je Pašalić u interviewu za The Washington Times.

Pašalić je kazao kako je njegov posjet Washingtonu dio strategije kako bi uvjerio administraciju predsjednika Busha da vlada koalicije lijevoga centra u Zagrebu nije uspjela provesti neophodne tržišne reforme.

On je u četvrtak nazočio Nacionalno molitvenom doručku na kojem je govorio predsjednik Bush.

Pašalić je također kazao kako vlada premijera Račana nije bila učinkovita u ratu protiv terorizma, posebice u susjednoj Bosni i Hercegovini, gdje postoje ´opasni trendovi u kojima raste snažan utjecaj islamskog fundamentalizma´, piše list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Moja je poruka predsjedniku Bushu jednostavna: Hrvatska može biti stabilan partner u borbi protiv terorizma´, rekao je Pašalić, dodavši kako je tijekom 1990-ih Zagreb igrao ključnu ulogu u osiguravanju informacija vladi predsjednika Clintona o islamskim terorističkim ćelijama koje su djelovale u BiH.

Pašalić nastoji stvoriti koaliciju desnoga centra konzervativnih i kršćansko-demokratskih stranaka koje bi se suprotstavile vladi premijera Račana na izborima koji se očekuju krajem godine, kaže The Washington Times.

Pašalić se nada da bi Hrvatski blok, predvodeći široki sastav malih konzervativnih stranaka, mogao doći na vlast kao mlađi partner u koalicijskoj vladi s Hrvatskom Demokratskom Zajednicom (HDZ), piše list.

Izgledi stranke su međutim pomućeni neprekidnim optužbama Pašalića za korupciju koji datiraju od sredine 1990-ih, ocjenjuje The Washington Times.

´Pašalić je napadan u hrvatskim medijima zbog svoje navodne uloge u planiranju mutnih privatizacijskih poslova tijekom režima predsjednika Tuđmana, kada je HDZ-ova politička elita opljačkala državnu imovinu zemlje´, piše list.

Dodaje kako nema dokaza da je Pašalić počinio bilo kakva financijska nedjela, ali da mu negativni publicitet šteti umanjujući izglede za savez s preporođenim HDZ-om.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara