Patnje desničara: Srbi imaju spomenik Draži, a mi ni crnu košulju ne smijemo obući!

Tekst: Ilko Ćimić
Foto: Arhiva

HRVATSKA ekstremna desnica ovih dana ima pune ruke posla jer osim što su već nekoliko puta najavili kandidaturu generala Ante Gotovine za hrvatskog predsjednika koju nitko ne shvaća ozbiljno te najavljuju za tjedan dana opsadu kuće Josipa Manolića zbog njegovih grijeha iz "partizanskih dana", ovih dana pokreću i inicijativu za podizanje spomenika preminulom čelniku Nezavisne Države Hrvatske Anti Paveliću i to u Zagrebu.

> Desničari na zagrebačkoj vrućini: Gotovinu za predsjednika!

> Zagrebačka policija ne želi spriječiti mogući linč partizanskog komadanta?

Riječ je o Hrvatskom uljudbenom pokretu (HUP) koji se proslavio opsadom obiteljske kuće partizanskog komandanta Stjepana Hršaka, od kojega se pokušalo iznuditi priznanje da je 1945. godine u Maceljskoj šumi organizirao smaknuće dvadesetak svećenika i bogoslova. Tada su među prosvjednicima bili nenadmašni Ljubo Ćesić Rojs, Mladen Schwartz, čelnik HUP-a i organizator prosvjeda Tomislav Dragun, ali i šef zagrebačke Udruge vojnih invalida (HVIDR-a) Ivan Pandža. Navodno imaju, kaže Dragun, oko 30 tisuča članova.  

Vijest o spomeniku Paveliću ne bi bila vijest da se hrvatski desničari nisu zapravo ugledali na Srbe. Čelnik Hrvatskog uljudbenog pokreta Dragun tako jadikuje u posljednjem broju svog internog glasila udruge kako na koncu mora hvaliti Srbe koji "brinu o svojoj prošlosti, poštuju svoje velikane i to posebno one najznačajnije", dok hrvatska desnica radi predsjednika Stjepana Mesića ne može ni to.

Imaju spomenik Draži čije su kosti našli u ružičnjaku

Neposredan povod "svakidašnje jadikovke" hrvatske desnice bila je vijest kako postoji u Srbiji spomenik četničkom vođi Draži Mihajloviću te kako su mu u "ružičnjaku na Adi Ciganliji nađene kosti". Dragun kaže kako im nema što drugo reći, doli čestitati.

"A mi!? U mišjoj rupi pred Mesićem i njegovim ishlapljelim istomišljenicima poput Budimira Bude Lončara, Ivana Fumića, Josipa Boljkovca pa sve do Josipa Malonića. Ni crnu košulju ne smijemo obući!", jada se Dragun koji kaže da se iz poštovanja prema prošlosti trebaju podići spomenici svim hrvatskim odličnicima iz doba NDH-a prije svega poglavniku Paveliću.

Idu u Srbiju radi Pavelića

Štoviše, posebno izaslanstvo Hrvatskog uljudbenog pokreta poći će na studijsko putovanje u Srbiji kako bi pogledali spomenik Draži Mihajloviću, te se upoznali s lokalnim iskustvima kako bi ih mogli primijeniti na hrvatske prilike!

Također, već imaju i jedinu moguću lokaciju za spomenik u Zagrebu, a to je Splavnica, odnosno mali trg koji spaja Trg bana Josipa Jelačića i tržnicu Dolac!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara