Patten: Hrvatska treba u cijelosti provesti SSP

POVJERENIK za vanjske poslove Europske komisije Chris Patten pozvao je u petak u Kopenhagenu Hrvatsku i druge zemlje jugoistočne Europe na dosljednu provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koja će otvoriti put do statusa kandidata za članstvo u EU.

´Poruka Hrvatskoj i ostalim zemljama jugoistočne Europe jest da najprije treba u cijelosti provesti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i onda će se, kao što je slučaj s današnjim kandidatima, smatrati potencijalnim kandidatom za članstvo u Uniji´ rekao je Patten na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje koliko su realne Hrvatske težnje da se pridruži Bugarskoj i Rumunjskoj u drugom krugu proširenja EU-a 2007. godine.

Konferenciju za novinare održao je zajedno s danskim ministrom vanjskih poslova Per Stig Moellerom i visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom, nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u sklopu dvodnevnog summita u Kopenhagenu.

Patten je dodao da će EU za vrijeme grčkog predsjedanja u prvoj polovici sljedeće godine nastojati dati politički poticaj procesu stabilizacije i pridruživanja.

´Napredak koji će ostvariti zemlje u regiji u približavanju europskim integracijama ne ovisi o EU nego o njima samima´, rekao je Patten, dodajući da ´nije dovoljno govoriti, nego to treba i provoditi u praksi´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danski ministar vanjskih poslova Per Stig Moeller kazao je kako će Hrvatska postati članicom EU, ali da u ovom trenutku ne može reći kada.

´Hrvatska kao dio srednjoeuropskog prostora moguća je članica EU-a. Imate Sloveniju i jednog dana imat ćete i Hrvatsku, ali u ovom trenutku ne mogu reći kada´, rekao je Moeller na konferenciji za novinare.

Patten je dodao da je Hrvatska jedna od dvije zemlje koje su do sad potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

´Mi te sporazume smatramo jednakim tzv. europskim sporazumima koje su potpisale zemlje sadašnji kandidati i koji su u potpunosti provedeni prije pregovora o članstvu´, rekao je Patten.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara