Patten: Nadam se da će europsko vijeće podržati zamolbu Hrvatske

NADAM se da će Europsko vijeće podržati zamolbu Hrvatske za članstvo u EU te da će odrediti datum početka pregovora o članstvu, kazao je u petak u Zagrebu europski povjerenik za vanjske poslove Chris Patten nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

"Nadam se i da će Europsko vijeće dati upute Europskoj komisiji za izradu zajedničkog sporazuma s hrvatskom vladom kako bi joj se pomoglo u sljedećoj fazi priprema za članstvo u EU", rekao je Chris Patten koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj.

Patten je kazao kako već četiri godine posjećuje Hrvatsku i potiče ne samo političke vođe nego i civilnu upravu da nastave pokušavati ostvariti ambiciju i san o približavanju EU.

U Bruxellesu je, kako je kazao, "izrečeno iznimno zadovoljstvo zbog napretka koji je Hrvatska ostvarila", premda je poznato da nije uvijek lako provoditi reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ali Komisija je već u svom avisu, istaknuo je Patten, kazala kako misli da je Hrvatska ostvarila "odličan i brz napredak te da bi sljedećih mjeseci trebalo početi pregovore o njezinom članstvu u EU".

To je preporuka Europske komisije, ali odluku treba donijeti Europsko vijeće sljedeći tjedan, kazao je Patten dodavši da "drži Hrvatskoj palčeve" za ono što je očekuje idući tjedan.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara