Paul Krugman: Zaboravite recesiju, ovo je depresija!

Foto: AFP

"VRIJEME je da aktualnu situaciju počnemo zvati njenim pravim imenom - depresija", piše u najnovijem komentaru za New York Times Paul Krugman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju i jedan od najuglednijih svjetskih kejnzijanaca.

"Ne radi se o reprizi Velike depresije, ali slaba je to utjeha. Nezaposlenost i u SAD-u i u Europi je na katastrofalno visokim razinama. Lideri i institucije su diskreditirani. Demokratske vrijednosti su pod opsadom", tvrdi Krugman.

Mjere štednje "ubijaju" Europu

Centralni problem, uvjeren je Krugman, nalazi se u Europi. "Ne zato što je u Americi sve bajno, već zato što kriza eura ubija europski san", piše kolumnist Timesa. Osvjedočeni protivnik radikalnih mjera štednje kakve jezgra eurozone nameće ostalim članicama, Krugman tvrdi da "stezanje remena" čini dvostruku štetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mjere štednje su promašena gospodarska politika: stopa nezaposlenosti zbog njih se pogoršava, a povjerenje u sustav ne raste. Također, stvorile su ogroman gnjev kod velikog dijela Europljana, koji smatraju da se radi o vježbanju njemačke strogoće", kaže Krugman, koji je uvjeren da je nova recesija u Europi izgledna čak i ako se zauzdaju kratkotrajni učinci krize.

Buđenje ekstremne desnice

"Nitko tko je upoznat s poviješću Europe ne može promatrati ovo buđenje neprijateljstva bez da osjeti jezu. A najgore možda tek stiže", tvrdi Krugman, te ukazuje na činjenicu da diljem Europe, od Austrije do Finske, svjedočimo jačanju ekstremno desnih populističkih političkih opcija.

Krugman se poziva i na podatke iz prošlomjesečnog izvješća Europske banke za obnovu i razvoj, iz kojih je razvidno da "nova Europa" gubi povjerenje u demokraciju. Pad podrške demokratskim institucijama najviše se osjeća u zemljama koje su u Europsku uniju ušle nakon pada Berlinskog zida, te zemljama koje je kriza najviše pogodila.

Posebno Timesov kolumnist ističe situaciju u Mađarskoj, gdje vladajuća stranka Fidesz vuče sve nužne poteze da bi vječno ostala na vlasti, uključujući mijenjanje Ustava. Represiju mađarske vladajuće većine osim opozicijskih političara osjećaju i nezavisni mediji. "U srcu Europe uspostavljena je autoritarna država pod krinkom demokracije. A to je samo najava onoga što nas čeka ako se ova depresija razmaše", tvrdi Krugman. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara