Pavle Kalinić upozorava: Potres jači od 6 stupnjeva srušio bi Vladu i Sabor!

Pavle Kalinić upozorava: Potres jači od 6 stupnjeva srušio bi Vladu i Sabor!

Tekst: J.C.
Foto: Ilustracija

NAJVEĆA opasnost koja prijeti Zagrebu je potres, vjeruje Ured za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba. Zamjenik načelnice Stožera za zaštitu i spašavanja Pavle Kalinić stoga naglašava kako je izrada mjera za zaštitu i spašavanje u slučaju potresa trenutno njihov glavni prioritet.

U slučaju potresa jačeg od 6 stupnjeva po Richteru, najugroženije bilo bi područje Gornjeg grada. To je dio Zagreba u kojem se nalaze zgrade Vlade i Hrvatskog sabora, a koje bi se, smatraju u Uredu za upravljanje hitnim situacijama, urušile u slučaju jačeg potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je na konstituirajućoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje započeto s donošenjem mjera za zaštitu od potresa, a uskoro se očekuje i donošenje Procjene ugroženosti materijalnih i kulturnih dobara Grada Zagreba. Opravdanje za svoje strahove u Uredu za upravljanje hitnim situacijama vide i u slabom potresu jačine 1,8 stupnjeva po Richteru, koji je tijekom noći zabilježen kraj Samobora.

No, spomenimo i to da je šef Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić zbog nekih svojih (priželjkivanih) mjera zaradio zavidan stupanj zloglasnosti. Njegov "tenkić" (odnosno oklopno vozilo), koji je želio isfinancirati sredstvima iz gradskog proračuna, i dalje je predmet brojnih viceva i ismijavanja. A o bespilotnoj letjelici da i ne govorimo. Za dugo priželjkivane Kalinićeve "igračke" u gradskom proračunu dosad ipak nije bilo mjesta, ali možda će mu upravo globalna paranoja od potresa omogućiti nabavu opreme koju zaziva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara