Pavlek: Izjava Ante Kostelića da neće plaćati porez krivo je interpretirana

HRVATSKI skijaški savez priopćio je kako je izjava Ante Kostelića o tome da neće plaćati porez u Hrvatskoj, objavljena u najnovijem ´Globusu´, izvučena iz konteksta.

Na ´Globusov´ tekst ´Ante Kostelić: U Hrvatskoj nikad neću platiti porez´ osvrnuo se i ministar financija Mato Crkvenac, koji je među ostalim kazao da se porezi moraju plaćati te da Kostelićeva izjava nije korektna prema hrvatskim građanima koji redovito plaćaju porez i često rade za male plaće i teško žive.

Osvrčući se na tekst u Globusu i izjave Mate Crkvenca, Hrvatski skijaški savez je objavio priopćenje koje potpisuju glavni trener skijaške reprezentacije Ante Kostelić i direktor reprezentacije Vedran Pavlek:

´Razgovor u tjedniku ´Globus´ s g. Antom Kostelićem je krivo intrepretiran i izjava g. Ante Kostelića izvučena je iz konteksta. On je rekao da porez ne želi plaćati na dva mjesta, što se odnosi na Janičine i Ivičine prihode od nagrada na natjecanjima.

No, Ante Kostelić kao zaposlenik Hrvatskog skijaškog saveza, gdje prima i naknadu za rad, državi plaća poreze i prireze, i ne misli poreze plaćati do kraja života nigdje drugdje, nego u Hrvatskoj.

Što se tiče Janice i Ivice, oni godišnje borave 250 dana i više izvan Hrvatske, te koriste zakonsku mogućnost prijavljivanja mjesta boravišta izvan Hrvatske. Tako nešto rade i ostali vrhunski svjetski sportaši koji zarađuju i deseterostruko više od njih.
Također, objavljeni podatak da Janica godišnje zaruđuje milijun eura od svakog sponzora i reklame, apsolutna je neistina.

U ovom trenutku velikih rezultata Janice i Ivice, velikih životnih trenutaka Ante Kostelića, u vrijeme kad su oni hrvatski idoli i kad ih cijela zemlja bodri u novim pobjedama, krivo intrepretirane izjave, izvučene iz konteksta, uistinu nam ne trebaju i dodatno remete naš rad, pripreme za slijedeće nastupe i odličnu atmosferu u reprezentaciji´, kaže se na kraju priopćenja.

Porezna uprava: Kostelićima "baza" u Hrvatskoj, priznat će se porez plaćen u inozemstvu

U Poreznoj upravi kažu kako obitelj Kostelić mora podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak kao i svi ostali građani, piše «Jutarnji list». Činjenica da je Janica Kostelić prijavljena u Monte Carlu ne amnestira ju od prijave poreza u Hravstkoj. Odjavom prebivališta u Zagrebu Janica nije izgubila prebivalište ni status poreznog obveznika u Hrvatskoj, kažu u Poreznoj upravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Ističu da se u Janičinu slučaju ne može primjenjivati odredba Zakona oporezu na dohodak po kojoj, ako si u Hrvatskoj više od 183 dana, tu moraš plaćati porez, jer, kako kažu, poznato je da Kostelići kao «bazu» koriste Hrvatsku.

 

Upozoravaju da Hrvatska s Monacom nema ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, no Janici će se priznati sav porez plaćen u inozemstvu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara