PAZIN: ODRŽAN GODIŠNJI SUSRET SUDACA ISTARSKE ŽUPANIJE

Predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić izjavio je danas u Pazinu na susretu istarskih sudaca kako su neriješeni predmeti zanemariv dio ukupna broja koji stižu sudovima.

Dodao je da je prošle godine u Hrvatskoj riješeno milijun i pol predmeta, iako je u međuvremenu sudovima stiglo 1,600.000 novih predmeta.

Crnić je ujedno upozorio kako su sudovi izvrgnuti oštroj kritici, a s druge strane sve više građana traži njihovu zaštitu.

"Razrješenje sadašnjeg stanja u sudstvu ne može se tražiti samo od sudaca i sudova, nego bi Hrvatski sabor i Vlada morali stvoriti sve zakonske i materijalne preduvjete za njihov rad", kazao je predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić. Naveo je kako se donosi velik broj novih ili mijenjaju stari zakoni, ali da se sudovima ne osiguravaju uvjeti za njihovu provedbu.

"Stvarna volja Vlade da poboljša učinkovitost sudova vidi se i u tome što je rebalansom državnog proračuna smanjena stavka za stručno usavršavanje sudaca", rekao je Crnić, pozvavši suce da svojim odlučnim stajalištem pridonesu vraćanju povjerenja javnosti u sudbenu vlast.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tradicionalni 26. godišnji susret sudaca Županijskog i općinskih sudova Istarske županije posvećen je 60. obljetnici odluka o sjedinjenju Istre s domovinom Hrvatskom, a okupio je stotinjak sudionika koji su raspravljali o stanju sudstva u Istri i Hrvatskoj.

Na važnost povijesnih odluka o sjedinjenju Istre s Hrvatskom u razvoju sudstva govorio je predsjednik Županijskog suda Aldo Radolović, istaknuvši kako su tom odlukom od prije 60 godina Istrani dali povjerenje hrvatskoj državi i sudstvu. Govoreći o stanju u Županijskom sudu u Puli, ustvrdio je da će unatoč manjim teškoćama s ažurnošću Sud sve predmete uskoro moći rješavati za šest mjeseci, a hitne i za tri mjeseca.

Sudionike godišnjeg susreta sudaca Istarske županije pozdravili su župan Ivan Jakovčić, predsjednica češkoga Vrhovnog suda Iva Brožova i Charles R. Simpson iz Saveznog okružnog suda države Kentucky. On je za prinos neovisnu pravosuđu i poštivanju zakona uručio povelje svoje vlade Ivici Crniću te potpredsjedniku Županijskog suda u Puli Iztoku Krbecu.

(Hina) dspo dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara