PBZ: Neuspio pokušaj pronevjere većeg broja kartica

PRIVREDNA BANKA ZAGREB reagirala je priopćenjem na medijske napise o pronevjeri velikog broja bankovnih kartica te banke.

Priopćenje PBZ-a objavljujemo u cijelosti:

Privredna Banka Zagreb želi i na ovaj način obavijestiti svoje klijente i javnost da je tijekom blagdanskih dana zabilježen pokušaj krađe u sistemu bankomatske mreže PBZ-a metodom tzv. skimminga, odnosno snimanja magnetskog zapisa kartica prilikom korištenja bankomata. Pokušaj prijevare već smo komentirali u medijima, te želimo iznijeti konkretne podatke o tom neuspjelom napadu a posebice zbog neprovjerenih, iskrivljenih i preuveličanih napisa u jednom dnevnom listu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blagdansko vrijeme idealno je vrijeme za pokušaj krivotvorenja i krađe u domeni financijskih transkacija, pa su takve pojave poznate najvećim bankama širom svijeta. Sa zadovoljstvom možemo obavijestiti naše klijente i javnost da je hitnom reakcijom službi PBZ-a spriječen pokušaj pronevjere većeg broja kartica PBZ-a. U preventivnu svrhu PBZ je blokirala ukupno 723 kartice klijenata, kojima su u međuvremenu izdane nove kartice i distribuirane u matične poslovnice. Krivotvoritelji su pokušali nanijeti veću štetu putem transakcija podizanja novca iz Rumunjske. Kako u blagdanske dane nije lak pristup svim navedenim klijentima, i ovim putem želimo dati informaciju ostatku klijenata kojima je blokirana kartica, a koji nisu kontaktirani, da se obrate u matičnu poslovnicu ili na broj telefona 01/ 4891-333.

Prije blokade transkacija krivotvoritelji su uspjeli nanijeti štetu računima četiri klijenta u ukupnom iznosu od 25.693,75 kuna. Sredstva je Banka već vratila klijentima, te za njih ne postoji šteta, a počinitelji su neugodno iznenađeni malim plijenom, neuobičajenim za ovakve pokušaje krađe. Stoga je pokušaj krađe, uspio na četiri kartice od mase od 1.820.000 kartica PBZa, kada se stavi u razmjere brojeva, potpuno neuspio.

Brzu reakciju Banke omogućila je suvremena tehnologija, a koja će tijekom godine biti još unaprijeđena uvođenjem chip tehnologije na postojeći portfelj kartica (PBZ je i bila prva banka koja je uvela chip tehnologiju na AMEX karticama).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara