PBZ otkazuje Sporazum s Talijanskom unijom

PRIVREDNA banka Zagreb odlučila je otkazati Sporazum o poslovnoj suradnji s Talijanskom Unijom zbog, kako su istaknuli, "nepotrebne politizacije cijelog poslovnog projekta", objavljeno je iz PBZ-a.

Ta je banka u petak, 11. studenoga, potpisala Sporazum o suradnji s Talijanskom unijom oko korištenja određenih bankovnih proizvoda i usluga s nešto povoljnijim uvjetima za članove Unije.

"Želeći ostati daleko izvan političkih prepirki, pogotovo na nacionalnoj osnovi, PBZ otkazuje ovaj Sporazum kojeg su određeni krugovi počeli tumačiti na potpuno pogrešan način i koristiti ga za političke ciljeve, a koji potpuno odudaraju od same biti i koncepta poslovnog Sporazuma", navodi se u PBZ-ovom priopćenju.

Ujedno još jednom naglašavaju da je ugovaranje poslovne suradnje s raznim tvrtkama ili udrugama, gdje se prema načelu dovođenja velikog broja klijenata daju određeni popusti, uobičajena praksa banaka u svijetu i u nas.

Napominju i da se sustav popusta u konačnici bazira na individualnoj osnovi, odnosno kamate i naknade se snižavaju sukladno broju individualno korištenih proizvoda po klijentu u Banci.

Opetuju kako nema govora o bilo kakvoj nacionalnoj diskriminaciji jer je sustav maksimalnih popusta po proizvodima i uslugama PBZ-a, koji se primjenjuje još od studenoga 2003, jednak za sve građane Hrvatske.

Aranžmani s određenim pogodnostima odnose se na bazne popuste, ali koji u pravilu nose manje pogodnosti nego generički sustav, pojašnjava se.

U PBZ-u, kako navode, "izražavaju nadu da će oni koji su doprinijeli politizaciji projekta naći načina da pripadnicima Unije objasne da oni kao udruga s brojnim članstvom ne mogu koristiti elemente ugovora s definiranim određenim popustima, a brojne druge udruge i tvrtke širom Republike Hrvatske to mogu".

Zaključno ističu da PBZ, kao hrvatska banka, u Hrvatskoj reinvestira 60 posto ukupne dobiti Banke, a u pravilu više od dva milijuna eura (15 milijuna kuna) godišnje daje u donacije i sponzorstva unutar svih segmenata hrvatskog društva.

PBZ je u većinskom vlasništvu talijanske Banca Intesa-e, a manji udio ima i Europska banka za obnovu i razvoj. Najveći pak pojedinačni dioničar Bance Intesa je francuska banka Credit Agricole, u kojoj su ostali dioničari banke i tvrtke širom Europske unije.

PBZ je druga po veličini banka u Hrvatskoj. Njena aktiva na kraju rujna ove godine iznosila je 43,8 milijardi kuna, što predstavlja 17,8 postotni udio u ukupnoj aktivi svih banaka.

Talijanska unija o otkazivanju sporazuma PBZ

Talijanska unija iz Rijeke izrazila je danas žaljenje zbog toga što je Privredna banka Zagreb otkazala Sporazum s Unijom i gorčinu jer smatra da je to rezultat klevetničke kampanje onih koji imaju negativan odnos prema Uniji, odnosno talijanskoj nacionalnosti.

U priopćenju, koje je potpisao predsjednik Izvršnog odbora Unije Silvano Zilli, kaže se:

"Talijanska unija iz Rijeke sa žaljenjem prima na znanje odluku PBZ-a kojom se otkazuje Sporazum o suradnji zbog nepotrebne politizacije poslovnog projekta, shvaća i prihvaća navedene razloge i obrazloženja na temelju kojih se PBZ našla prisiljena donijeti takvu odluku.

Talijanska unija osuđuje politizaciju i instrumentalizaciju inicijative koje su provedene kroz klevetničku i diskriminirajuću akciju pojedinih javnih medija i političkih stranaka, te izražava svoju gorčinu vezano uz događaj i uz jasan pokušaj teškog iskrivljavanja istinitih činjenica, oduzimajući samo Talijanskoj uniji i njenim članovima priznato pravo svim drugim kategorijama građana.

Uvjereni smo da naveden negativni odnos naspram nas proizlazi isključivo zbog naše nacionalne pripadnosti.

Talijanska unija ispričava se svojim sunarodnjacima za nesretan ishod prouzročen od neprijateljski nastrojenih i otuđenih faktora naspram Talijanske unije i cijele talijanske nacionalne zajednice".

Privredna banka Zagreb (PBZ) priopćila je danas da je odlučila otkazati Sporazum o poslovnoj suradnji s Talijanskom unijom zbog "nepotrebne politizacije cijelog poslovnog projekta".

Ta je banka u petak, 11. studenoga, potpisala Sporazum o suradnji s Talijanskom unijom oko korištenja određenih bankovnih proizvoda i usluga s nešto povoljnijim uvjetima za članove Unije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara