PBZ zbog lopova povlači kartice

PBZ zbog lopova povlači kartice

VELIK broj kartica za bankomate Privredne banke Zagreb povučen je ovih dana iz opticaja zbog otkrivanja minijaturnih kamera i čitača magnetnih kodova koji su ilegalno ugrađeni na bankomatima PBZ-a.

Povlačenje kartica vrši se tako što klijenti PBZ-a nakon što pokušaju podići novac, nakon utipkavanja pina na bankomatu, ostaju bez svoje kartice, tj. bankomat karticu jednostavno "proguta". Ovu mjeru PBZ je poduzela radi sprječavanja daljnjeg ilegalnog podizanja novca s tekućih i kreditnih računa svojih klijenata.

Prema Jutarnjem listu, povlačenje kartica zasad se vrši za one korisnike koji su koristili bankomate PBZ-a na Cvjetnom trgu i u Oktogonu. Jutarnji list navodi kako iz PBZ-a nisu dobili informaciju o kojim se sve bankomatima radi, no potvrđeno im je da se iz preventivnih razloga kartice građana povlače, te da će biti zamijenjene.

Inače ovaj sofisticirani način krađe novaca, poznat još i kao skimming, prvi je put otkriven kod nas u svibnju prošle godine, u Dubrovniku. Radi se o tome da se u kućište bankomata ilegalno ugradi čitač koda koji kopira magnetski zapis sa korisničke bankomat kartice, dok je minijaturna kamera ugrađena iznad tipkovnice za unos pina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako lopov koji posjeduje uređaj za kodiranje može kodirati "prazne" kartice jer je čitačem koda "skinuo" magnetni kod određene "žrtve", a za dolazak do pin broja dovoljno je da pogleda snimku transakcije odabrane "žrtve". Zatim kao i svaki drugi korisnik, dolazi na bankomat, ali sa lažnom karticom te ilegalno podiže novac.

Glasnogovornica PU zagrebačke Gordana Vulama izjavila je Hini kako PU zagrebačka nije primila nikakvu prijavu PBZ-a, niti oštećenih građana, no policija će provjeriti tvrdnje tiska. Dodala je da su zaštitari PBZ-a, između Božića i Nove godine, uočili sumnjivi uređaj na bankomatu na Trgu bana Josipa Jelačića, no utvrđeno je da je riječ o dodatnoj zaštiti bankomata koji je postavila banka.

Postavlja se pitanje tko će nadoknaditi novac oštećenim građanima, te kako je moguće ilegalno postaviti minijaturnu kameru i čitač kodova u bankomat, a da to ne primijeti nitko iz banke niti bilo tko drugi. Naime lopovski "dodaci" moraju biti pomno sakriveni, što nije moguće uraditi tijekom običnog korištenja bankomatom bez da se izazove sumnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara