PDV na kruh plaćat ćemo 5 posto?!

PDV na kruh plaćat ćemo 5 posto?!

POREZNI sustav Europske unije ne tolerira nultu stopu i najniža je stopa poreza na dodanu vrijednost 5 posto. Hoće li Hrvatska napustiti nultu stopu poreza i prije ulaska u EU ili će i u pregovorima nastojati izboriti prijelazni rok od pet do šest godina, znat će se ovih dana, piše Večernji list.

Trenutna primjena nulte stope odnosi se na kruh, mlijeko, knjige, određene lijekove, medicinska pomagala, znanstvene časopise i javno prikazivanje filmova. Ovogodišnji plan usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom EU kaže kako će promjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost biti pripremljene već u drugom, a Zakon o trošarinama u trećem tromjesečju ove godine.

S tim promjenama računa Josip Friščić, Sanaderov koalicijski partner, i spreman ih je podržati. Njegovo je mišljenje da poskupljenje kruha i mlijeka zbog ukidanja nulte stope može biti kompenzirano sa smanjenjem stope PDV-a za neke druge proizvode. Sugovornik iz Vlade, koji je želio ostati anoniman, kazao je kako PDV na kruh neće biti 22 posto, nego pet posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakva je promjena izvediva bez povećanja ukupnog poreznog rasterećenja, uvjeren je Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta pozivajući se na iskustva drugih zemalja. Bilo bi korisno da Hrvatska za ukidanje nulte stope PDV-a izbori što dulji prijelazni rok s obzirom da traju inflacijski pritisci. Jednom kada se nulta stopa bude ukidala, PDV bi se mogao smanjiti na one proizvode za kojima potražnju dugoročno raste poput lijekova koji nisu na listi i energenata.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara