Pecek: Veliko zanimanje za poticanje poduzetništva

U MANJE od dva mjeseca kako su aktivirana tri nova programa Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo namijenjena poticanju poduzetništva žena, mladih i poduzetnika početnika zaprimljeno je više od 850 upita o njima, istaknuo je resorni ministar Željko Pecek na današnjoj sjednici Vlade koja je izvještena o provedbi tih programa u ovoj godini.

Cilj je tih programa pomoći i potaknuti poduzetništvo žena, mladih, te poduzetnika početnika putem stručne i savjetodavne pomoći, te kroz financijske i druge poticaje.

Programi predviđaju izuzetno povoljne kreditne mogućnosti - kamatnu stopu 2 posto godišnje, poček od 6 mjeseci do dvije godine, rok otplate od 3 do 10 godina.

Pecek najavljuje da će se kreditiranje provoditi bez posredovanja banaka, da neće biti ni troškova obrade kredita, te da njegovo ministarstvo u suradnji s lokalnim jedinicama planira u te programe uložiti 50 milijuna kuna. Ugovori su do sada potpisani sa 7 jedinica lokalne i područne samouprave.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Programi predviđaju najniži iznos kredita od 5 tisuća eura, dok najviši iznos nije određen.

Krediti su namijenjeni kupnji, izgradnji objekata, nabavi opreme i novih tehnologija.

Prednost će se stoga dati onima koji žele ulagati u razvoj, moderne tehnologije i znanje, potom izvozno orijentiranim programima, programima koji povećavaju zapošljavanje itd.

Mjere ministarstva kroz dosadašnje programe teške su oko 4,5 milijardi kuna, a dobre rezultate Pecek potkrjepljuje i podatkom da je u protekle tri godine broj obrta povećan s 83 tisuće na 101 tisuću, te da je osnovano više od 2600 novih trgovačkih društava.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara