PEDESET GODINA HRVATSKE GLAZBENE MLADEŽI

Cjelodnevnim priredbama pod nazivom "Glazbom, riječju i pokretom" u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog danas se proslavlja 50. obljetnica Hrvatske glazbene mladeži (HGM). L

U toj prigodi tiskana je Monografija, koju su objavili Hrvatska glazbena mladež i Cantus d.o.o., a uredila ju je ugledna muzikologinja Erika Krpan.

Današnja proslava protječe pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića počela je glazbenom radionicom etnobubnjeva, a sudjelovalo je 20-ak članova Hrvatske glazbene mladeži pod ravnanjem Kreše Oreškog.

Nakon toga predstavljena je Monografija u kojoj je, među ostalim, istaknuto kako se proteklih 50 godina u Hrvatsku glazbenu mladež uključio mnoštvo mladih, otvorenih novom duhu, novim spoznajama, stvarajući tako civilizacijske spoznaje o vlastitoj nacionalnoj glazbenoj kulturi.

"Među djelatnicima u hrvatskoj glazbenoj kulturi, umjetnicima, glazbenim piscima, skladateljima i drugima rijetko je naći one koji se barem dijelom svojeg života nisu dotaknuli Hrvatske glazbene mladeži", istaknuo je na predstavljanju Monografije ugledni hrvatski skladatelj Ivo Josipović.

Predsjednica Hrvatske glazbene mladeži Naima Balić istaknula je na današnjoj svečanoj skupštini da je ta glazbena udruga mladeži, koja se u početku zvala Muzička omladina, godine 1954. izrasla iz Društva prijatelja muzike, osnovanoga godinu dana prije, kao prva takva udruga na području bivše države.

Hrvatska glazbena mladež danas je članica velike Međunarodne glazbene mladeži sa sjedištem Bruxellesu, koja u svijetu okuplja više od 4,5 milijuna mladih ljudi, ima više od tisuću ureda u svijetu i tako spaja trećinu zemalja svijeta, rekla je predsjednica Naima Balić.

Podsjetila je i na mnogobrojne hrvatske glazbenike koji su djelovali u toj udruzi proteklih pedeset godina, među kojima su bili skladatelji Ivo Brkanović, Branimir Sakač, Slavko Zlatić, Tea Labaš, Vlado Seljan, Ivo Vuljević, Nenad Turkalj, Andrija Tomašek i mnoge skupine učenika i studenata, koji su iz naraštaja u naraštaj prenosili zajedništvo te ljubav prema glazbi.

Hrvatska glazbena mladež, osim u Zagrebu, ima podružnice u Osijeku, Splitu, Varaždinu, Koprivnici, Karlovcu, Bjelovaru i Lepoglavi, a među njima su vrlo aktivne splitska i varaždinska podružnica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi Hrvatske glazbene mladeži u podružnicama diljem Hrvatske stvaraju posebno ozračje u školama, a u mladim ljudima razvijaju slobodniji odnos prema glazbi i doživljaju glazbe te im tako otvaraju put prema pravim glazbenim i kazališnim prostorima, istaknula je Naima Balić.

Govoreći o proteklom razdoblju i o budućem radu HGM-a, istaknula je da Hrvatska glazbena mladež usmjerava svoj rad na odgojno-obrazovne programe njegujući male forme, koje su prvi susret mladih s glazbenim umjetničkim oblicima, omogućuje posjet kazališnim kućama i koncertima u većim kulturnim središtima, organizira pretplatničke cikluse s koncertima klasične glazbe, pop, rock i jazz glazbe te ostalih glazbenih vrsta. Također organizira susrete mladeži s umjetnicima, upoznavanje komornih ansambala i komorne glazbe, kazališne priredbe, likovne izložbe i susrete s hrvatskim skladateljima.

Posebice je istaknula dugogodišnji rad Međunarodne federacije Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu, koja povezuje mnogobrojne svjetske umjetnike.

Nakon svečane skupštine u velikoj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog održan je koncert Simfonijskog orkestra HRT-a, kojim je ravnao Mladen Tarbuk, a izvedena su djela "Karneval životinja" C. Saint Saensa i Mozartova "Dječja simfonija".

Današnja proslava obljetnice Hrvatske glazbene mladeži završava svečanim koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na kojem će nastupiti dobitnici nagrade Hrvatske glazbene mladeži "Ivo Vuljević".

Među ostalima, nastupit će i Robert Belinić, Martina Filjak, Lidija Horvat-Dunjko, Anđelko Krpan, Katarina Krpan, Ivana Bilić i Monika Leskovar.

Također će nastupiti jazz orkestar Zagreba, koji djeluje u sklopu Hrvatske glazbene mladeži, pod ravnanjem Sigija Feigla, dobitnika nagrade "Ivo Vuljević" za godinu 2003.

(Hina) xta ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara