Pedofilija će Vatikan skupo koštati: Više od milijun Austrijanaca razmišlja o istupanju iz Crkve!

Pedofilija će Vatikan skupo koštati: Više od milijun Austrijanaca razmišlja o istupanju iz Crkve!

Tekst: P.V.
Foto: AFP

PEDOFILI u redovima katoličkih svećenika mnoge su vjernike natjerali da preispitaju svoja uvjerenja. Diljem Europe i svijeta iz dana u dan niču novi skandali i Crkva je napokon dovedena u situaciju da ne može više ignorirati monstruozna seksualna zlostavljanja o kojima se šuška već desetljećima. A koje je Vatikan ignorirao pretvarajući se da su sve to laži i ciljani napadi na Crkvu.

Klupko se najprije počelo raspletati u Irskoj, zatim su ugledni svjetski mediji otkrili nove pedofilske skandale u Njemačkoj, a kad je ugledni britanski Times prije tjedan dana objavio da je Papa Benedikt XVI. direktno povezan sa zbivanjima u Njemačkoj, u Vatikanu je nastalo izvanredno stanje.

Papa direktno povezan s pedofilskim skandalom

Engleski su novinari, naime, otkrili da je Papa bio upoznat s pedofilskim skandalom koji se u Njemačkoj dogodio osamdesetih godina prošlog stoljeća i da je svećeniku koji je prisilio 11-godišnjeg dječaka da ga oralno zadovolji dopustio boravak u jednom župnom dvoru za vrijeme liječenja. Današnji Papa tada je vršio dužnost kardinala, a koliku je štetu napravio prikrivanjem skandala pokazalo se i kasnije kad je isti svećenik završio u zatvoru zbog seksualnog uznemiravanja maloljetnika.

Od skandala koji je izbio u siječnju crkva je optužena za prikrivanje čak 170 slučajeva pedofilije počinjenih od strane njemačkih svećenika, a među njima je i papin brat George Ratzinger koji tvrdi da ne zna ništa o zlostavljanjima. Ugled Crkve narušen je do te mjere da čak milijun Austrijanaca razmišlja o njenom napuštanju!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

56 posto katolika ne želi svećenike u blizini svoje djece!

Prema istraživanju instituta Integral, više od 17 posto od ukupno 5,6 milijuna rimokatolika u Austriji razmišlja o istupanju iz Crkve, a čak 77 posto zahtjeva da se ukinu rokovi zastare za slučajeve zlostavljanja i da svi svećenici kojima se dokaže da su tijekom službe zlostavljali djecu završe u zatvoru.

Nakon pedofilskog skandala 38 posto Austrijanaca promijenilo je stav o Katoličkoj crkvi i danas prema njoj ima negativno mišljenje. Više od polovice rimokatolika u Austriji, čak 56 posto, svoju djecu danas ne bi povjerilo crkvenim ustanovama. Ujedno čak 69 posto austrijskih katolika ne vjeruje da je Crkva spremna obračunati se s pedofilima u svojim redovima.

Ugledu Crkve nije, čini se, pomoglo ni pastoralno pismo u kojem je Papa prvi put otvoreno priznao postojanje pedofilije među svećenicima. To je pismo Benedikt XVI. poslao irskim katolicima zbog izvješća o masovnom svećeničkom silovanju djece u toj zemlji, a koje će svi irski biskupi morati pročitati na nedjeljnim misama diljem zemlje.

Hrvatski biskupi i dalje se pretvaraju da kod nas nema pedofilije

Iako diljem svijeta iz dana u dan isplivavaju novi pedofilski skandali u crkvenim redovima, to je tema o kojoj Hrvatska biskupska konferencija nerado govori. Danima je Index čekao od biskupa odgovor na upit o pedofilskim slučajevima u Hrvatskoj, a kad smo na kraju dobili odgovor u njemu su izbjegnuta sva bitna pitanja. Štoviše, poglavari Crkve u Hrvata odlučili su pretvarati se da takvih slučajeva kod nas nema ("a ako ih i ima onda se radi o psihički bolesnim osobama") iako su u recentnim godinama dva slučaja pedofilije među hrvatskim svećenicima šokirala javnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara