Pedofilija u Crkvi: Papa branio svećenika koji je zlostavljao više od 200 gluhih dječaka!

Pedofilija u Crkvi: Papa branio svećenika koji je zlostavljao više od 200 gluhih dječaka!

Tekst: Z.Jagodić
Foto: AFP

VISOKI vatikanski dužnosnici, uključujući i aktualnoga papu Benedikta XVI., odbili su kazniti svećenika koji je seksualno zlostavljao više od 200 gluhih dječaka iako su američki biskupi nekoliko puta tražili kaznu i upozoravali na propust. Američki su biskupi vodećim ljudima katoličke crkve učestalo slali upozorenja da bi oglušivanje na zlostavljanje moglo nanijeti sramotu Crkvi, stoji u novootkrivenim dokumentima koji će poslužiti kao dio tužbe protiv Crkve u slučajevima zlostavljanja.

Prema pisanju New York Timesa, interna korespondencija između biskupa savezne države Wisconsin i kardinala Josepha Ratzingera otkriva da su svećenici ustrajali na tome da zlostavljač mora biti kažnjen, dok je budući papa smatrao najvažnijim zaštititi Crkvu od izbijanja skandala u javnosti.

Dokument o oglušivanju na zlostavljanje ugledao je svjetlo dana upravo u trenutku kad se Papa bori i s mnogim optužbama da on i njemu direktno podređeni više puta nisu željeli prijaviti civilnim vlastima i policiji slučajeve zlostavljanja u Njemačkoj, gdje je Papa služio kao nadbiskup.

Papa poštedio svećenika zbog samilosti?

U najnovijem slučaju u Wisconsinu osumnjičeni svećenik je Lawrence C. Murphy, koji je bio zaposlen u školi za gluhu djecu od 1950. do 1974. godine.

Slučaj svećenika iz Wisconsina je samo jedan od tisuća slučajeva koji su o zlostavljanju maloljetnika od crkvenih dužnosnika prijavljivani vatikanskom uredu imena Kongregacija za doktrinu vjere, koji je od 1981. do 2005. godine vodio upravo kardinal Ratzinger. I dalje je jedna od domena toga ureda odlučivanje o kažnjavanju zlostavljača te o predaji slučajeva na kanonsko suđenje. 

Kardinal Ratzinger je 1996. godine odbio odgovoriti na dva pisma o slučaju zlostavljanja u Wisconsinu koja je poslao Rembert G. Weakland, nadbiskup u Milwaukeeju. Nakon osam mjeseci drugi čovjek Kongregacije, kardinal Tarcisio Bertone, naredio je biskupima u Wisconsinu da započnu tajno kanonsko suđenje koje je završilo izbacivanjem oca Murphyja.

Navodno, Ratzinger je želio Murphyja poštedjeti suđenja jer je bio slaboga zdravlja i u poodmakloj dobi. U pismu koje je Murphy poslao kardinalu Ratzingeru stoji da je njegova jedina želja "ostatak života proživjeti u dignitetu svećeničkoga zvanja" te Murphy moli Ratzingera za pomoć da mu to omogući. Papin odgovor nije poznat.

Crkva procesuira samo 20 posto slučajeva zlostavljanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

New York Times u posjedu je dokumenta koji je Crkva pokušala zadržati u tajnosti od Jeffa Andersona i Mikea Finnegana, odvjetnika petero žrtava zlostavljanja koje su podigle tužbu protiv biskupije u Milwaukeeju. Među dokumentima su tajna pisma između biskupa i Vatikana, izjave žrtava pod prisegom, rukom pisane bilješke stručnjaka za seksualne poremećaje koji su intervjuirali oca Murphyja te bilješke sa završnog sastanka o slučaju u Vatikanu.

Otac Murphy nikada nije podlegao nikakvom obliku sankcije prema crkvenim zakonima, ali nikada nije sankcioniran ni od strane svjetovne vlasti. Naime, policija i istražitelji oglušili su se na sve navode žrtava, stoji u intervjuima sa žrtvama. Trojica nadbiskupa koja su vladala u Wisconsinu dobila su dojave o seksualnim zlostavljanjima gluhe djece, ali niti jedna kaznena prijava protiv svećenika nikada nije podignuta. Jedino što je Murphy doživio kao "kaznu" je premještaj u drugu biskupiju.

Ipak, slučaj oca Murphyja nije jedini u crkvenim redovima. Samo 20 posto od ukupnoga broja od 3.000 osumnjičenih svećenika čiji su slučajevi prijavljeni Uredu za doktrinu između 2001. i 2020. godine doživjelo je crkveno suđenje, a samo malen broj je izbačen iz Crkve.

> Pedofilija će Vatikan skupo koštati: Više od milijun Austrijanaca razmišlja o istupanju iz Crkve!

> Irski katolički biskup uputio javnu ispriku zbog zataškavanja slučajeva zlostavljanja dječaka

> Independent: Među svećenicima optuženima za zlostavljanje dječaka i brat pape Benedikta XVI.

> Pedofilija ozbiljno trese Crkvu

> Austrijski svećenik traži oprost: Na nedopušten način sam izražavao ljubav prema dječacima

> Bozanić: Ako znate za svećenike pedofile, prijavite ih policiji

> Hrvatski biskupi: Ako među našim svećenicima ima pedofila, to su poremećene osobe

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara