Peking nakon 15 godina i dalje guši sjećanja na Tiananmen

UOČI 15. godišnjice pokolja na Tiananmenu kineske vlasti pojačale su nadzor nad oporbenim aktivistima nastavljajući gušiti svako sjećanje na krvave događaje, dok pozivi za oslobađanjem kineskih disidenata iz inozemstva postaju sve glasniji, a vođe pokreta iz 1989. planiraju okupljanje u Washingtonu.

"Prate me neprekidno, 24 sata na dan. Ispred moje kuće parkiran je automobil. Policajci su, naravno, u civilu. Mladi su, dvadesetih godina i vrlo pristojni", rekla je Ding Zilin, "majka s Tiananmena", koja je na tom pekinškom trgu noću s 3. na 4. lipnja, prije 15 godina, izgubila sina. Zilin je pokušala sastaviti popis žrtava, koji vlada nikada nije objavila.

Prema izjavama svjedoka, u intervenciji kineske vojske poginule su stotine ljudi, možda čak i više od tisuću, no kineske vlasti i dalje je opravdavaju.

"Policija me došla upozoriti i zatražila da ne izlazim iz kuće i ne pozivam prijatelje", rekao je Zhou Duo, profesor ekonomije koji je aktivno podržavao studente i koji svake godine redovito posti 4. lipnja.

Jiang Qisheng, koji je 1999., osuđen na četiri godine zatvora jer je dijelio pozive na obilježavanje 10. obljetnice Tiananmena, javio se na telefonski poziv, no na samo spominjanje teme razgovor je odmah prekinuo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi, kao što su socijalni kritičar Liu Xiaobo ili vojni liječnik Jiang Yanyong, koji je postao poznat prošle godine nakon što je otkrio širenje SARS-a u Pekingu, nestali su i vjerojatno su odvedeni u hotele za vrijeme godišnjice pokolja, kao i još nekoliko disidenata, doznaje se u Centru za informacije o ljudskim pravima i demokraciji u Kini.

U međuvremenu, Reporteri bez granica zatražili su od kineskih vlasti oslobađanje 27 novinara i 61 cyber-disidenata, od kojih je troje u zatvoru zbog sudjelovanja u demokratskom pokretu 1989.

Amnesty International tvrdi pak da se u kineskim zatvorima zbog događaja iz 1989., nalazi još najmanje 50 ljudi, upozoravajući da bi ta brojka mogla biti daleko veća te da kineske vlasti i dalje drže u zatvorima, pritvaraju ili progone ljude zbog povezanosti s prodemokratskim pokretom.

I dok će se intervencije kineske vojske protiv pekinških civila u Kini prisjetiti samo izolirani pojedinci, u Hongu Kongu, bivšoj britanskoj koloniji, tisuće ljudi okupit će se na bdijenju uz svijeće.

Glavni organizatori pokreta iz 1989. okupit će se pak u Washingtonu. Organizirat će konferenciju za novinare na kojoj će 26 tadašnjih studenata objaviti zajedničku političku deklaraciju, najavio je Wang Dan, jedan od junaka Tiananmena.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara