Peking: Počeli šestostrani razgovori o S. Korejskom nuklearnom programu

DIPLOMATI iz šest zemalja počeli su u srijedu u Pekingu razgovore kojima je cilj utvrditi okvir za okončanje sjevernokorejskog nuklearnog programa.

U kratkim izjavama prije početka razgovora, izaslanstva Sjeverne Koreje, Sjedinjenih Država, Kine, Južne Koreje, Japana i Rusije izrazili su optimizam u uspjeh razgovora.

"Nadamo se uspješnom ishodu ove runde pregovora", rekao je vođa sjevernokorejskog izaslanstva Kim Kye-gwan.

Izaslanstva su se sastala u okolnostima kada se ne zna hoće li Pyongyang pristati na ključni američki uvjet da u središtu razgovora budu program za obogaćivanje urana i plutonijski program. Američki obavještajni podaci govore da je Sjeverna Koreja već proizvela jednu ili dvije nuklearne bombe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zamjenik američkog državnog tajnika James Kelly izjavio je kako Sjedinjene Države žele "potpun, bespovratan i provjerljiv" prekid svih sjevernokorejskih nuklearnih programa.

Glasnogovornik američkog veleposlanstva u Pekingu je dodao da SAD neće nagraditi Sjevernu Koreju za ispunjavanje međunarodnih nuklearnih obveza.

"S. Koreja bi trebala iskoristiti ovaj krug razgovora i krenuti novim smjerom, koji će omogućiti bolje odnose sa susjedima i međunarodnom zajednicom, kao i bolju budućnost za njezin narod", rekao je glasnogovornik.

Prva runda šestostranih pregovora, održana u Pekingu u kolovozu prošle godine, završila je bez postizanja sporazuma.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara