Pekinška policija maltretirala britanskog novinara nakon prosvjeda za Tibet

Pekinška policija maltretirala britanskog novinara nakon prosvjeda za Tibet

BRITANSKI novinar i osam aktivista za Tibet  pritvoreni su tijekom prosvjeda u parku nedaleko  kompleksa s olimpijskim borilištima, izjavili su novinar i aktivisti.

Aktivisti su razvili transparente na kojima je pisalo "Free Tibet" i "Tibetanci umiru za slobodu" u blizini muzeja, priopćio je Lhadon Tethong, izvršni direktor skupine Studenti za slobodan Tibet koji su koordinirali prosvjed, javlja CNN. 

Britanski novinar John Ray s televizije ITN je rekao da ga je policija zadržala oko 30 minuta.

Pekinška policija je potvrdila da je uhitila osam stranih državljana zbog "ilegalnih aktivnosti", ali nisu htjeli govoriti o novinaru.

Skinuli mu cipele i nisu dali da pokaže novinarsku akreditaciju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ray je ispričao kako je trčao na prosvjed kako bi izvještavao s njega kada su ga uhvatili kineski policajci koji su ga počeli vući iz parka iako je vikao da je britanski novinar, na kineskom i engleskom jeziku. Kaže da su ga odveli u obližnji restoran gdje su mu skinuli cipele i držali na podu. Nije mu bilo dozvoljeno da ruke stavi u džepove kako bi pokazao svoju novinarsku akreditaciju. 

Bez cipela na nogama, Ray se pokušao otrgnuti i pobjeći, no policajci su ga spotaknuli i ubacili u stražnji dio kombija gdje su ga ispitivali o njegovim stajalištima o Tibetu. Rekao je policajcima da je novinar i da nema stajališta o Tibetu.

Ray je inzistirao da je u park išao kao novinar, a ne da bi se pridružio prosvjedima. Za ITN radi osam godina i dopisnik iz Kine je od 2006.

D.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara