p.e.n. o ukinuću ´kulturnog obzora´ u ´Večernjem listu´ i zaštiti dubrovnika

Hrvatski P.E.N. centar poslat će hrvatskoj javnosti poruke u kojima će izraziti svoju zabrinutost zbog ukinuća tjednoga priloga ´Kulturnog obzora´ u ´Večernjem listu´ i zbog stanja kulturne baštine Dubrovnika.

Zaključci su to godišnje skupštine Hrvatskoga P.E.N. centra, održane danas u zagrebačkome Europskom domu, na kojoj su se članovi odredili i prema aktualnim zbivanjima u kulturnom i društvenom životu.

Predsjednica tog centra Sibila Petlevski prihvatila je i prijedlog da se poruka o zabrinutosti zbog ukinuća ´Obzora´ pošalje i kolegama u Austrijskome P.E.N. centru.

Govoreći o potrebi da hrvatski penovci kažu odlučno ´ne´ ukinuću ´Obzora´, Branimir Donat istaknuo je da bi vlasnicima ´Večernjega lista´ trebalo biti jasno - kada je riječ o kulturi - da mogu činiti samo ono što je za njezin boljitak. Smatra to posebice alarmantnim zbog mogućnosti da austrijski vlasnici kupe i ´Slobodnu Dalmaciju´.

Branimir Donat upozorio je na problem koji penovci imaju s Hrvatskom radiotelevizijom (HRT) s kojom, kako smatra, treba hitno riješiti pitanje sramotnih autorskih naknada.

Jednodušnu potporu sudionika godišnje skupštine dobio je i prijedlog akademika Tonka Maroevića da je nužno hitno upozoriti javnost na ugroženu dubrovačku baštinu, posebice Gradsku luku i jedan od njegovih simbola - Orlandov stup. Jer, ustvrdio je Maroević, treba djelovati žurno kako se ne bi dogodila tužna koincidencija da, s nedavnom smrću Dubravke Beretić, simbolički završi i skrb o kulturnoj i spomeničkoj zaštiti Dubrovnika.

Hrvatski P.E.N. centar jedan je od 130-ak centara jedine međunarodne udruge pisaca - Međunarodnoga PEN-a, osnovanoga 1921. radi promicanja intelektualne suradnje i razumijevanja među piscima, naglašavanja važnosti uloge književnosti za svjetsku kulturu, te obrane književnosti i književnika i slobode riječi od mnogih opasnosti kojima su izloženi. U Hrvatskoj P.E.N. centar djeluje od godine 1927.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara