Pentagon će do 3. ožujka objaviti imena zatočenika Guantanama

PENTAGON je u subotu objavio da će do 3. ožujka objaviti imena zarobljenika zatočenih u vojnoj bazi Guantanamo na Kubi u skladu sa sudskom odlukom koju je donio newyorški savezni sudac Jed Rakoff.

Rakoff je naložio ministarstvu obrane da objavi imena do petka u okviru pravne procedure koju je pokrenula novinska agencija Associated Press tražeći pojašnjavanje statusa "borbenog neprijatelja", koji se pripisuje zarobljenicima.

Agencija je tražila pristup necenzuriranim transkriptima oko 550 vojnih saslušanja koji su vođeni u bazi Guantanamo.

"Ministarstvo obrane će poslušati odluku suca", kazao je u subotu glasnogovornik Pentagona pukovnik Joe Carpenter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ministarstvo obrane i ministarstvo pravosuđa surađuju kako bi imena zatočenika Guantanama bila objavljena do 3. ožujka", kazao je Carpenter.

Prema pisanju "Washington Posta" od subote, koji se poziva na neimenovane dužnosnike Pentagona, taj će popis sadržavati samo imena 490 osoba koji su trenutačno u Guantanamu. Također bi trebao sadržavati i imena povezanih s približno 390 transkripata jer nisu svi zatočenici bili na saslušanjima, piše "Washington Post".

Ministarstvo obrane je već objavilo transkripte 2005. godine, ali nije navelo imena ni državljanstva zatočenika kako bi zaštitio njihov privatni život i život njihovih obitelji.

(Hina) xbis ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara